Gerhard Richter Painting (+++½)

‘Misschien was het idee om mij te filmen op straat, terwijl we over ditjes en datjes praten, niet zo slecht.’
Zo probeert Gerhard Richter zich uit de benarde positie van de geobserveerde kunstenaar te praten. Vlak daarvoor zien we hoe hij, terwijl hij twee doeken van meerdere lagen verf heeft voorzien, niet verder kan. ‘Dat blauw kan ik er nu niet opsmeren.’

De geboren Dresdenaar staat niet graag in de belangstelling. Maar uit een interview met de filmmaakster blijkt dat Richter rond de tijd van deze opname bezig was met een nieuwe expositie en vanwege dat feit zijn hoofd niet volledig vrij kon maken in het schilderproces.

Im Atelier

De documentaire uit 2011 van Corinna Belz draait om het werk van de 81-jarige Richter. Dat werk is van bijzondere kwaliteit en zeer gewild bovendien. In mei van dit jaar werd er 29 miljoen euro neergeteld voor zijn werk Domplatz, Mailand, een recordbedrag voor een nog levende kunstenaar.

Gesprekken met zijn vrouw, die even langskomt op het atelier, of een Amerikaanse galeriehoudster, tonen de ware aard van Gerhard Richter. Hij weet heel goed waar het om gaat in zijn werk maar heeft niet de behoefte om daar uitgebreid op in te gaan.
Zelfs als het even over zijn persoonlijke geschiedenis gaat (hij was erkende DDR-vluchteling en zag na 1961 zijn ouders nooit meer) blijft hij redelijk laconiek over wat hij heeft meegemaakt.

Dan zien we zijn twee assistenten de ivoorzwarte verf filteren zodat er geen korreltjes blijven haken aan de enorme rakels die Richter hanteert. Want zoals iedere maker is hij het liefst aan het werk. ‘De beest uithangen’, zoals hij het noemt. Zonder het derde oog, dat wel.
Zijn omvattende oeuvre spreekt voor zich en eerlijk gezegd doet deze film, ondanks dat we de man achter het werk leren kennen, geen goed maar geeft wel een mooi kijkje in zijn abstract-expressionistische keuken.

(Afbeeldingen: me-berlin.com (Schweizer Alpen II Motiv A1, 1969) en gerhard-richter-painting.de)

Advertenties

2 gedachtes over “Gerhard Richter Painting (+++½)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s