Nationaal Park De Maasduinen: natuurschoon in al haar diversiteit

De secretaris was vorige week zondag met behulp van zekere medicatie weer enigszins op de benen. Dat kwam goed uit, want zijn eega wilde graag iets met hem ondernemen, bij voorkeur iets leuks. Bij voorbaat een angstig idee gezien de situatie waarin de secretaris zich bevindt, maar kennelijk drukte het pilletje deze vrees net voldoende de kop in. Tevens was daar het probleem van de een flinke dosis besluiteloosheid, waardoor het plan om naar de Drunense Duinen te gaan op het laatste moment werd omgezet naar de nimmer gefrequenteerde Maasduinen. Ach, dacht de secretaris, als er duinen en heide zijn, kan het eigenlijk niet beter.

Bron: zoom.nl

En het was ook goed: beginpunt was het bezoekerscentrum van de Maasduinen bij het dorpje Well. Het is een uniek gebouw, letterlijk hangend in de oude sluisbak die het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer. Het bezoekerscentrum is de ideale uitvalsbasis voor vele wandel- en fietsroutes die door het schitterende gebied lopen. Twee paden zijn ook geschikt voor rolstoelers, dus iedereen kan aan zijn natuurschoon-trekken komen.

Trekveer Maasduinen
Foto: W. Klijn

Grootste trekpleisters zijn het speelbos – een andere keer wellicht, want de kinderen waren bij oma- en het trekveer waarin het Reindersmeer kan worden overgestoken. Instappen en trekken maar en diegene die geluk heeft, krijgt extra steun van de volgende liefhebbers die aan wal de boel verder opzwepen.

Maar los van deze spielerei voor kinderen en volwassenen is het gewoon een prachtig gebied. De langste rivierduinengordel van Nederland is ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. In één oogopslag genieten van het meer, de duinen en de heide, wat wil een mens nog meer? Benoemenswaardig is de kleur van het water, het heeft iets weg van een lagune.De gladde slang voelt zich ook prettig in dit gebied en uiteraard weten een boel verschillende vogels en marterachtigen dit Nationale Park te vinden. De wandelpaden leiden automatisch naar deze mooie plekken en de diverse routes zorgen ervoor dat de bezoekers zich verspreiden over deze idyllische hectares.

Maasduinen
Foto: W. Klijn

Het bezoekerscentrum zelf is een uitstekend begin- of eindpunt van een tocht: ofwel om wat energie in te slaan voor onderweg of achteraf als culinaire afdronk van al dat moois. Aan de kinderen is ook gedacht met een ontdektentoonstelling. Bovendien behoort het terras ongetwijfeld tot één van de mooiste uit de regio. Voor natuurschoon deelt NUt doorgaans geen sterren uit, maar u begrijpt dat we hier aan een hoge score zouden komen!

Advertenties

3 gedachtes over “Nationaal Park De Maasduinen: natuurschoon in al haar diversiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s