Creatief met kleur? Doe maar veilig blauw!

Interessante studie uit 2009: de kleur blauw zet aan tot creativiteit. Een conclusie die perspectieven biedt! Zo bevelen de onderzoekers aan om brainstormsessies voortaan in blauw verlichte ruimtes te organiseren. Maar wij van NUt zien meer mogelijkheden. Is de kamer toe aan een nieuwe lik verf? Neem blauw! Doe een blauwe jas aan, koop een blauwe broodtrommel, vlieg met KLM en drink meer Blue Curaçao!

Deze ontdekking roept vragen op. Veel mensen rapporteren dat ze juist tijdens de rust van een vakantie, ook wel time off genoemd, veel ideeën krijgen. Komt dat nu door de rust of door de blauwe lucht en zee die de vakantieomgeving domineren?

Nog interessanter is de vraag: waarom? Waarom zijn mensen in een door blauw gedomineerde omgeving creatiever? De suggestie van de onderzoekers is dat het te maken heeft met de cultureel bepaalde waarde die we aan kleuren hechten. In westerse culturen wordt blauw geassocieerd met openheid en vredigheid (in China moet je misschien in een rode kamer brainstormen, merken ze op).

Staat u ons toe dat wij hier even op doordenken? Openheid en vredigheid hebben wat ons betreft alles te maken met veiligheid. En veiligheid is voor creativiteit een sleutelbegrip. Baanbrekende ideeën worden namelijk zelden als risicoloos ervaren. Wie een idee lanceert stelt zichzelf kwetsbaar op. Het gevolg is dat we vaak niet durven en “op slot” zitten. Een brainstorm is dan ook eigenlijk een simpel truukje om dit te omzeilen. De brainstormtechniek is immers gebaseerd op het uitstellen van het beoordelen van ideeën.

Blauw geeft wellicht mensen het gevoel van veiligheid dat ze nodig hebben om een idee te lanceren. Voordat u echter uw brainstormkamer blauw verft, zou u zich het volgende af moeten vragen: voelen mijn collega’s/studenten/familieleden/etcetera zich eigenlijk wel helemaal veilig? Na vijftien jaar om ons heen gekeken te hebben in vele sectoren zeggen wij: waarschijnlijk niet. Jammer, gaat ten koste van de creativiteit.

En dan nu speciaal voor uw creativiteit een blokje blauw!

blauw

Trouwens, de Voorzitter schreef er al eens over. 

 

2 gedachtes over “Creatief met kleur? Doe maar veilig blauw!

  1. Hoe ziet de Beschermheer in deze context de uitdrukking: ‘een blauwtje lopen’? Blauw bloed? En het verschil tussen één en twee blauwe ogen, los van het feit dat het pijnlijk is…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s