Punt komma n…er

Een blog kan in principe bij voldoende inspiratie tussen de afwas en de koffie geschreven worden, maar vergis u niet: de heren van NUtblog hebben een linguïstische opleiding genoten en zijn het aan hun stand verplicht om het in elkaar geflanste stukje taalkundig verzorgd af te wikkelen. De secretaris lijdt aan een grenzeloze angst om spellingstechnisch in de fout te gaan, daar hij zich graag op deze kwaliteiten laat voor staan.

Daarbij moet u niet alleen denken aan de toch niet al te moeilijke d/t-problematiek, laat staat de ei/ij-verwisseling. Deze laatste is bovendien eenvoudig na te zoeken. Nee, op zulke fouten zou u ons niet mogen betrappen, anders moet het bestuurslid in kwestie onmiddellijk en zonder pardon geroyeerd worden. Lastiger ligt het als we echt gaat mierenneuken en muggenziften, want kent u daadwerkelijk het subtiele verschil tussen het gebruik van een komma, een punt komma en een dubbele punt?

Bron: data.boomerang.nl

We pakken het Handboek Verzorgd Nederlands erbij van Klein en Visscher (4e druk, 2001). Daarin staat de volgende uitleg:

– Punt komma: scheidt én verbindt twee nevengeschikte zinnen die nauw met elkaar samenhangen:

“Er zouden volgens Jan wel tien gasten komen; achteraf bleek dat er nog geen zes geweest zijn”

Een punt komma kan ook worden gebruikt bij opsommingen, elk onderdeel begint met een kleine letter, en achter de laatste opsomming een punt. Maar -u voelt het al- daarop zijn weer uitzonderingen. Opsommingen die uit hele korte delen bestaan, krijgen geen punt-komma.

– Dubbele punt: leidt een opsomming of verklaring in

– Komma: betekent korte pauze

De secretaris voelt de spanning al stijgen bij het vorderen van dit stukje, want hoeveel fouten zou hij gemaakt hebben met deze drie verbindende tekens? Aangezien het onderscheid soms zeer genuanceerd kan liggen, valt er bij bepaalde situaties voor verschillende tekens iets te zeggen. Sterker nog: de interpretatie van de tekst kan er op spitsvondige wijze door veranderd worden!

Wilt u er nog op een andere manier uitleg over, klik dan op deze eerdere blog van de Voorzitter.

Advertenties

3 gedachtes over “Punt komma n…er

  1. Hulde uiteraard voor ieder foutloos blog, maar de Beschermheer is toch meer van het Publish-then-filter principe. Vandaar al die fouten soms (waarvoor excuus), die worden er als het goed is later uitgehaald. Waarom de puntkomma bestaat is mij overigens een raadsel; die gebruik ik nooit :).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s