Morse is dood, lang leve Morse!

‘C.S. Lewis, W. Shakespear [sic], J.R.R. Tolkien, Bill Clinton and Inspector Morse never had a pint here but you can’, deze tekst is te lezen in de Angel and Greyhound in het Britse Oxford.
Het zegt iets over de populariteit van de protagonist uit de gelijknamige detectiveserie Inspector Morse.

Inspector Morse

Ik ben niet echt een liefhebber van het decetective-genre. Naast Morse ben ik blijven steken bij Hercule Poirot.
Morse heeft echter een bepaalde aantrekkingskracht en dat komt ook doordat het aardig is om bekende plekjes te zien (25 jaar terug bezocht ik Oxford jaarlijks).
Je kunt je haast geen beter decor voorstellen dan de eeuwenoude universiteitsstad.

Daarnaast is de serie is ronduit goed geschreven door scenarist Colin Dexter. Zijn gelijknamige romans vormden de basis voor de serie die in 1987 startte (de gehele serie is terug te zien via YouTube).

Toen acteur John Thaw (Morse) ruim tien jaar terug overleed werd het even stil bij ITV, de TV-zender die de serie uitzond. In 2006 werd Lewis, de assistent van Morse, naar voren geschoven als een wat tegenvallende vervanger.

Endeavour

Vorig jaar verscheen een pilot van Endeavour; we zien een jonge ambitieuze rechercheur Morse (Shaun Evans) in het Oxford van de jaren zestig. Zijn koppigheid, liefde voor klassieke muziek en de onvermijdelijke Jaguar Mark II doen hier hun intrede.
De pilot was zo’n succes dat er in het voorjaar van dit jaar een nieuwe serie Endeavour werd uitgezonden. Die serie is nu te zien bij de KRO.

Voor het eerst sinds lange tijd ga ik weer ‘ns zitten voor een detective, probeer het ook ‘ns, het zal niet tegenvallen. Dat geldt ook voor Oxford zelf, boek ‘ns een weekendje weg; het is goed voor de stad

(Afbeeldingen: thecultureconcept.com, theedgesusu.co.uk en shaunevansonline.co.uk/endeavour)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s