Waar maak je je druk om?

Laten we maar even met een onafhankelijke denker in huis vallen. Thomas Jefferson zei: ‘The man who reads nothing at all is better educated than the man who reads nothing but newspapers.’

Ik lees al een half jaar (bijna) geen kranten meer. De dagelijkse dosis van een Nederlands, Brits én Duits dagblad werd me teveel.
Netjes het achtuurjournaal kijken was al langere tijd naar de achtergrond verdwenen. En ik moet zeggen dat ik me er een stuk beter bij voel.

Charles Foster Kane

Te veel suiker is niet goed voor een mens en mainstream nieuws is eigenlijk als suiker; het bevat veel oppervlakkige infomatie en is makkelijk te verteren. De ‘crisis’, de laatste roddels uit de politiek, ontboezemingen van BN’ers en andere triviale zaken gaan erin als koek (vrij naar Rolf Dobelli).

Een interessant theoretisch model dat hierop ingaat is hieronder duidelijk weergegeven. De circle of concern vs. de circle of control beschrijft hoe reactieve en proactieve mensen met nieuws omgaan of hoe het nieuws met hen omgaat.
Het linkerdiagram bevat veel triviale thema’s die je minder kunt beïnvloeden en waar je veel onnodige energie en tijd aan kunt besteden. Het rechterdiagram toont belangrijke thema’s die je tegelijkertijd beter kunt beheersen omdat je ze zelf uitkiest.
Waar je je dus druk om maakt hangt sterk samen met wat je kunt en wilt controleren.

Circle of concern vs. circle of control

De Indische econoom en voormalig financieel journalist J.P. Rangaswami voegt daar nog een laagje aan toe. Hij vergelijkt het consumeren van mainstream nieuws met het consumeren van fastfood en legt dit in deze video fijntjes uit.
Daarnaast is er een tendens in de media naar aandacht voor langere artikelen, geschreven met onderbouwing en zonder directe duiding. Online magazines die het begrijpen zijn bijvoorbeeld De Correspondent, 360 en Long Reads; zij worden gewaardeerd door hun lezers.

Mijn advies is daarom: ga op nieuwsdieet. Doe het ’ns een week of een maand zonder nieuws. Zo blijft er meer tijd voor het leren van een ambacht, een mooie wandeling of het schrijven van een blog.
En ondertussen draait de wereld gewoon door, van het nieuws mis je eigenlijk niets …

(Afbeeldingen: http://writing2.richmond.edu en James Clear)

Advertenties

2 gedachtes over “Waar maak je je druk om?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s