De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween: prachtverhaal

Zeg nou zelf, hoe vaak komt het dezer dagen nog voor dat u van het lachen van de bank rolt? De dagen zijn kort, de luchten grauw, je zou er bijna droevig van worden. Een uitstekend recept tegen najaars- en winterblues wordt gelukkig gevormd door het boek De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson.

Jonasson is een verteller zonder weerga. Hij laat zijn hoofdpersoon Allen op de dag dat hij 100 wordt vlak voor de wethouder hem in de bloemen zal zetten in het plaatselijke bejaardentehuis, uit raam klimmen en verdwijnen. Allen blijkt al snel geen doorsneebejaarde te zijn. Binnen no-time heeft hij een koffer te pakken met daarin 50 miljoen kronen aan drugsgeld, waarna zich razendsnel een even hilarisch als onwaarschijnlijk plot  ontvouwt. Ter illustratie: op een gegeven moment is de bejaarde in een gele verhuiswagen samen met een halve crimineel, een oud-snackbarhouder, een vrouw met rood haar en een olifant op de vlucht voor zowel de politie als een drugsbende.

Tegelijkertijd trakteert Jonasson de lezer op een tweede, al net zo hilarische verhaallijn: de levensgeschiedenis van Allen. Als springstoffenspecialist blijkt hij tussen het nuttigen van talrijke glazen brandewijn door de complete wereldgeschiedenis van de twintigste eeuw beïnvloed te hebben. Omdat in het leven van het één het ander kan komen, blijkt hij zonder enige politieke interesse aan tafel gezeten te hebben met onder meer, jawel, Franco, Truman, Stalin, Mao, De Gaulle, Nixon en Kim il Sung.

Zulke onzin is enkel draaglijk wanneer de auteur een zeer luchtige toon aanslaat. Daarin is Jonasson zonder meer geslaagd. Wij delen vier dik verdiende NUtsterren uit! ++++

Advertenties

Een gedachte over “De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween: prachtverhaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s