Eighties-nostalgie (XXIV): Sheila E

Over dé vrouwelijke ster van de jaren ’80 hoeven we niet lang te discussiëren; dat is Madonna, met wijlen Whitney Houston als goede tweede. Maar welke vrouw zou het laatste plekje op het ereschavot verdienen? De secretaris schuift als mogelijke kandidaat Sheila E naar voren. Helaas iets teveel als muze of zelfs vrouwelijke kloon gezien van Prince, want ze barst(te) van het talent.

De in 1957 geboren Sheila E (echte naam Sheila Escovedo) is namelijk naast zangeres ook een begenadigd drumster en percussioniste, voor dat laatste zeer waarschijnlijk aangemoedigd door haar vader Pete, die een jazz-percussionist was. En natuurlijk, haar loopbaan staat grotendeels wel in het teken van haar samenwerking met Prince. In 1983 kruist haar pad met dat van ‘His Royal Badness’ en eind jaren ’80 speelt ze in zijn begeleidingsband.

Tussendoor scoort Sheila E een aantal solo-hits, waarin -niet verwonderlijk- een pakkend ritme en een tomeloze energie belangrijke ingrediënten vormen. Zo begint ze in 1984 met het smoothy ‘The glamorous life’, gevolgd door ‘The belle of St. Mark’ en in 1986 heeft ze een hit met het stevige ‘Holy rock’. Vlak hiervoor brengt ze in de ogen van de secretaris haar beste nummer uit: ‘A love bizarre’, waarin niemand minder dan -u raadt het al- Prince zelf ook meedoet. Het intro is al zeer catchy en Sheila E’s talenten komen bij dit lied volledig tot wasdom. Het bereikt uiteindelijk, toch iets te mager eigenlijk, de nummer 7 positie in de Nederlandse top 40.

Een nummer 1 hit zit er in ons land niet in voor de Califonische zangeres: haar meest succesvolle plaat, ‘The glamorous life’ blijft steken op een zilveren plak. Na de eighties stort ze zich weer meer op samenwerkingsprojecten, met o.a. Lionel Richie en later ook onze eigen Candy Dulfer. De stoere Amerikaanse is allesbehalve uitgerockt en gedrumd!

Advertenties

2 gedachtes over “Eighties-nostalgie (XXIV): Sheila E

  1. Candy Dulfer’s mening over haar zou ik ook wel eens willen weten. Overigens toen was het woord bizar nog echt bizar. Tegenwoordig wordt het te pas en te onpas gebruikt, let maar eens op. Gewoon bizar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s