Bij je verstand blijven

Stel, je zet een week lang je bureau neer tussen de vertrekkende en aankomende reizgers op luchthaven Heathrow. Vervolgens leg je je ervaringen vast in een boek waarin de auteur ons toont dat een verblijf op deze non-plaats nuttiger en onthullender is dan menigeen denkt.

Alain de Botton, de Britse filosoof die zo populair is dat hij onlangs zelfs de TV Show haalde, zat achter dat bureau. En zo zet hij ons ook op andere manieren aan het denken.
We praten namelijk verder over een initiatief van de van origine Zwitser; The School of Life. Deze centra ‘bieden ons radicale manieren om de schatkamer van het menselijk brein te plunderen’. De Botton liep hiermee in 2008 ver vooruit op de huidige hausse aan filosofische bewegingen
Eén van de producten van The School of Life is een serie zelfhulpboeken met titels als ‘Werk vinden dat bij je past’ en ‘Floreren in het digitale tijdperk’. NUtblog las ‘Bij je verstand blijven’ uit dezelfde serie.

Andrew BakerAuteur en psychotherapeute Philippa Perry geeft ons praktische en specifieke tips. Haar boek is dan ook vooral een leerboek en een naslagwerk; één derde van het boek bevat oefeningen.
Zo lezen we dat je door iets nieuws te leren je goede stress creëert en goede stress zorgt ervoor dat je extra breinreserves opbouwt. Dit vindt alleen plaats onder de volgende voorwaarden:
– doe iets wat echt nieuw is
– besteed daar geconcentreerd aandacht aan
– ben er emotioneel bij betrokken en …
– houd vol tot het einde!
Nieuwe zenuwbanen ontstaan wanneer aan twee of meer van de voorwaarden is voldaan.

Ook gaat ze in op de invloed van (slecht) nieuws op ons leven. Let op aan wat voor nieuws je jezelf bloot stelt. Als je gewend bent om alleen slecht nieuws te verwerken weet je goed nieuws niet op de juiste manier te verwerken.
Best een aanrader dit boek. Nu wordt het weer ’ns tijd voor een stripboek!

Bij je verstand blijven. Philippa Perry. De Arbeiderspers. ISBN 978 90 295 8508 8. Prijs: € 14,95.

(Afbeelding: Andrew Baker, debutart.com)

Advertenties

Een gedachte over “Bij je verstand blijven

  1. Stripboek is voor onder de kerstboom daarna er weer vol tegenaan, Voorzitter. U heeft de smaak te pakken, houd het vast!
    Naar ik aanneem, kunnen we binnenkort weer het traditionele (statistische) jaaroverzicht verwachten van de Secretaris en Wallie stelt een fles wijn ter beschikking voor het eerstvolgende conclaaf van uw bestuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s