Gladwell “storytellt” ons waarom underdogs vaak winnen: David en Goliath (++++)

Er wordt wel gezegd dat een presentatie mag niet langer dan een minuut of twintig  duren. Onzin natuurlijk. Dat geldt alleen voor matige presentaties. Wie goed verhalen kan vertellen is in staat zijn publiek veel langer te boeien. Of loopt u na twintig minuten weg uit een goede bioscoopfilm?

Wie een goed voorbeeld zoekt om storytelling enigszins onder de knie te krijgen, zou zich eens in het werk van Malcolm Gladwell kunnen verdiepen. Die heeft de kunst van het vertellen namelijk zowel mondeling als schriftelijk onder de knie. Natuurlijk, Gladwell kwam al een paar keer eerder op dit blog voorbij , maar we hebben een goed excuus gevonden op zijn naam opnieuw te droppen: we hebben een nieuw boek van hem gelezen.

Na uitstekende boeken als Uitblinkers en Intuïtie is de wereld met David en Goliath wéér een aantal overtuigende en leerzame verhalen rijker. Gladwell neemt ons dit keer mee naar het strijdtoneel van (jawel) David en Goliath, maar ook naar Noord-Ierland en het Franse Plateau du Vivarais. Hij voegt er een aantal bijzondere persoonlijke levensgeschiedenissen aan toe en leert ons onderweg hoe het komt dat underdogs nogal eens winnen. En waarom onevenredig veel succesvolle mensen dyslectisch blijken te zijn of vroeg een ouder verloren te hebben. En hoe een gebrek aan empathie en conformisme kunnen leiden tot de genezing van een ziekte als leukemie.

Malcolm Gladwell heeft, kortom, weer gezorgd voor boeiend leesvoer. Dat hij soms wat kort door de bocht gaat en ons het gevoel bekruipt dat hij wat mager wetenschappelijk onderbouwt, vergeven we hem graag. Dat is er wat gebeurt als je een goed verhaal vertelt :). Goede verhalen blijven boeien: vier sterren: ++++

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s