Ailke Westerhof, onze eigen Florence Nightingale

Het is 2014 en daarmee precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Een uitstekend boek (+++++!) verscheen hier in 2010 over, van de hand van de inmiddels overleden Koen Koch: ‘Een kleine geschiedenis van de grote oorlog 1914-1918.’ Daarin wordt melding gemaakt van een moedige Nederlandse vrouw, Ailke Westerhof.

Deze verpleegkundige uit het Groningse Leens verleende tijdens de Eerste Wereldoorlog in Servië hulp aan gewonde soldaten. Dit deed ze zo verdienstelijk dat de Servische regering haar onder andere de Zilveren Medaille voor Dapperheid uitreikte. Wat bezielde deze verpleegkundige om helemaal naar Zuid-Europa af te reizen en daar als een Nederlandse Florence Nightingale gewonden te gaan verzorgen? Voelde ze zich geroepen, kreeg ze wellicht een goddelijke boodschap? Waarom Servië?

Bron: forumeerstewereldoorlog, Ailke Westerhof in het midden

Het antwoord hierop vinden we niet zo één-twee-drie. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog had ze ook al in de Balkanoorlog reddend opgetreden en later werkte ze ook voor de vrijwillige burgerwacht en als docente voor het Rode Kruis. Deze prestaties ontgingen de autoriteiten gelukkig niet, want in 1935 kreeg Westerhof de Florence Nightingalemedaille (toegekend door het Comité Internationaal) uitgereikt door de toenmalige prinses Juliana. Volgens bijbehorend krantenbericht “word deze onderscheiding slechts in zeer bijzondere gevallen toegekend, wanneer werkelijk buitengewone offerzin, moed en bekwaamheid door verpleegsters is betoond…”

In Leens is de straat waar ze geboren is, naar haar vernoemd. Het huis waarin ze geboren is, een grofsmederij, is erkend als tot rijksmonument. Allemaal mooie gestes en woorden voor een bijzondere en heldhaftige vrouw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s