Jan Modaal in een andere taal: over Otto Normalverbraucher en Joe Sixpack

Het kan raar lopen in het leven en van het één komt het ander. Zo moest de Beschermheer gisteren, op 2 januari 2014, zonder enige aanleiding opeens denken aan Joe the Plumber. Kent u hem nog? De verkiezingen tussen Barack Obama en John McCain draaiden uiteindelijk niet om Afghanistan, Irak of Wall Street. Nee, het draaide  grotendeels om hém! Dit was vooral te danken aan de McCaincampagne, die hem neerzette als de Amerikaanse Jan met de Pet die onder Obama in de goot zou eindigen, mét een socialistische zorgverzekering!

En omdat dus van het één het ander komt – en omdat taal zo leuk en mooi is (je bent afgestudeerd linguïst of je bent het niet) – begonnen wij te mijmeren over het begrip Jan met de Pet. Die noemen we ook wel Jan Modaal. Hoe noem je zo iemand eigenlijk in het Engels? Average Joe of Joe Public zo leert enig onderzoek ons. Met Plain Jane als zijn partner. Wij groeven vervolgens even in ons Franse vocabulaire… Paul Martin? Ja, dat moet het zijn.

De Franse variant van Jan Modaal is wat ons betreft één van de minst fraaie. Juan del Pueblo (Spaans uiteraard) klinkt een stuk sympathieker. Of wat dacht u van het prachtige Duitse Otto Normalverbraucher? In het Engels duikt overigens nóg een fraaie variant op: Joe Sixpack. Een andere heerlijke variant bedacht wat ons betreft, jawel, onze eigen Mart Smeets. Hij heeft het altijd over Mevrouw van Zetten uit Tiel. Vooral die plaatsnaamkoppeling vinden wij een prachtige vondst.

Eh… hoe dan ook.. Joe the Plumber leeft anno 2014 nog. Hij blijkt al enige tijd een politieke carrière te ambiëren en levert dan ook van tijd tot tijd een puik statement af. Op de wikipediapagina van Samuel Joseph Wurzelbacher (zo heet ie eigenlijk) lezen we:

In June 2012, Wurzelbacher’s election campaign released a video in which he claimed that the implementation of gun control resulted in Europe’s Jews being unable to defend themselves during the Holocaust, explaining that “In 1939, Germany established gun control. From 1939 to 1945, six million Jews and seven million others unable to defend themselves were exterminated.” 

De holocaust als argument voor het tegenhouden van iedere wapenwet. Tja…

4 gedachtes over “Jan Modaal in een andere taal: over Otto Normalverbraucher en Joe Sixpack

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s