De verborgen geschiedenis van Courtillon – Charles Lewinsky (+++)

Een paar jaar terug lazen wij Het lot van de Familie Meijer van Charles Lewinsky. Een alleszins vermakelijk boek, al was het maar omdat je er een aardig mondje Hebreeuws van ging brabbelen. Een echte topper was met drieëneenhalve NUtster nou ook weer niet, maar toch boeiend genoeg om ons te wagen aan een volgend werk van Lewinsky: De veborgen geschiedenis van Courtillon.

Courtillon blijkt een gehucht aan een rivier, zoals we er duizenden kunnen vinden in Frankrijk. In zo’n gehucht woont buiten de veelal bejaarde locals uiteraard een francofiele buitenstaander die ooit een dorpspandje opgekocht en opgeknapt heeft. Alhoewel, dat laatste is er bij de vanuit de ik-vorm vertellende hoofdrolspeler in dit boek van Lewinsky nog niet van gekomen. Het gaat om een Duitse leraar Frans, die zo blijkt wat verderop, naar Frankrijk gestuurd is na een soort van affaire met een leerlinge. Op nogal overdreven veel pagina’s wordt deze ex-leerlinge wanhopig verliefd aangesproken, eigenlijk wordt haar het complete verhaal verteld. Eerlijk gezegd doet de auteur dit dermate neuzelig dat  wij hierbij af en toe een alineaatje overgeslagen hebben. Bleek trouwens best te kunnen zonder in de war te raken.

Daarmee is meteen het zwakke punt van het boek behandeld, want verder zit het best aardig in elkaar. Lewinsky legt een overtuigend beeld neer van een klein Franse dorp,  de eigenaardigheden van diens inwoners en het gekonkel in de lokale politiek. Moet de rivier nu wel of niet uitgebaggerd worden voor financieel gewin? En is er dan wel of niet plek voor een camping met nog meer Duitse gasten? Het zijn thema’s die heel wat dorpen in Frankrijk daadwerkelijk bezighouden. In De verborgen geschiedenis van Courtillon, de naam zegt het al, is het toneel van vandaag slechts een laag over een geschiedenis van vroeger. In de Tweede Wereldoorlog heeft zich er iets afgespeeld dat tot op de dag van vandaag zijn sporen nalaat. Wanneer één van de inwoners meent de gebeurtenissen uit het verleden aan de politieke kwesties in het heden te moeten koppelen, leidt dit tot de nodige dramatische wendingen die de lokale gemeenschap danig ontwrichten. Er vallen in een kort tijdsbestek zelfs meerdere doden. Toe maar!

Tja, hoeveel sterren vonden wij het waard? Een topper is het niet, maar onplezierig om te lezen is het zeker ook niet. Een tussendoortje! Laten we het maar op drie sterren houden: +++

Een gedachte over “De verborgen geschiedenis van Courtillon – Charles Lewinsky (+++)

  1. Die historie blijft de Duitser achtervolgen. Zoals de Duitse schrijver Walter Kempowski zei over zijn worsteling met zijn Duitse identiteit: ‘… het liefst ben ik een Franse burgerman in een klein slapend dorpje …’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s