Vorticisme

NUtblog gaat voor de tweede keer in korte tijd 100 jaar terug. In dat jaar vloog het Italiaanse futurisme (lees meer hierover in dit en/of dit blog), gecombineerd met een vleugje kubisme de oceaan over. In 1914 namelijk richtte kunstenaar Percy Wyndham Lewis het vorticisme op. De naam is ook ontleend aan een futuristische schilder, namelijk Boccioni, die opmerkte dat alle creatieve kunst ontspringt aan een emotionele vortex (maalstroom).

Evenals de futuristen bedienden de vorticisten zich van een strenge, hoekige en hoogst dynamische stijl waarmee ze handeling en beweging zochten vast te leggen. De stroming was daarmee de eerste naar het abstracte neigende beweging in de Britse kunst. Lewis was ook samen met de Amerikaanse dichter en uitgever Ezra Pound de oprichter van het controversiële, vorticistische blad Blast. Later sloot onder andere ook de schilder David Bomberg aan.

Bron: soho-art.com

Hiernaast zien we een (later) werk van Lewis, ‘De overgave van Barcelona’. Een groep geharnaste soldaten houdt de wacht buiten de stad Barcelona, terwijl cavaleristen en voetvolk de poorten binnentrekken. De figuur die in het midden van de compositie aan een piek hangt, symboliseert de gruwelen van de oorlog. Het gebruik van scherpe, verticale lijnen, de vereenvoudiging van de vormen en het gebrek aan perspectief zijn kenmerkend voor het vorticisme.

De vorticisten hielden uiteindelijk maar één tentoonstelling, in 1915 in Londen. Door de Eerste Wereldoorlog, waaraan een aantal groepsleden deelnam als soldaat of als oorlogskunstenaar, viel de groep uiteen en hield op te bestaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s