10.000 uur voor niks?

Ooit opgepikt in een boek van Malcolm Gladwell en nog vaak aan moeten denken: de 10.000 uren regel. Hoe zat het ook alweer? als je ergens 10.000 uur in steekt, word je er vanzelf donders goed in. Niet dat het een garantie is voor het bereiken van de absolute top in de betreffende discipline, er komt ook nog zoiets als talent om de hoek kijken. Omgekeerd geldt natuurlijk wel: je kunt nog zoveel talent hebben, als je niet eindeloos oefent word je er nooit een topper in.

De Zweedse auteur Frans Johansson (the medici effect, the click moment) gaf tijdens het World Creativity Forum een interessant aanvullend inzicht op deze regel. Hij stelde: die 10.000 uren regel werkt alleen als de regels van het spel niet veranderen. Ik vond de 10.000 uren regel altijd een zinvol motief om mensen aan het oefenen te zetten. Over deze simpele constatering had ik echter nog nooit nagedacht.

In hoeveel situaties immers, blijven de spelregels jarenlang hetzelfde? In veel sporten verandert niet veel, maar hoe anders is dat in het bedrijfsleven. Er zijn nauwelijks nauwelijks nog vakgebieden en industrieën te vinden die aankijken tegen een toekomst die niet bol staat van de ontwikkelingen. Eigenlijk weten de meeste werknemers nog maar één ding zeker: dat het volgend jaar allemaal weer anders is.

Dat het inzicht van Johansson klopt, blijkt uit types als Gates, Jobs en Zuckerberg. Allemaal jochies die zonder ervaring de markt openbraken. Of door zelf de spelregels te veranderen, of op een moment dat er net nieuwe spelregels waren. Al die ervaring van hun gevestigde concurrenten: het zat ze waarschijnlijk alleen maar in de weg. Ervaring kweekt immers vooronderstellingen en die hinderen de creativiteit.

Gezien de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt en bereikbaar wordt voor grote groepen mensen, zullen steeds meer markten steeds vaker op hun kop gezet worden. Wat zijn de mogelijkheden om in zo’n situatie te overleven? Hoe blijven we aantrekkelijk op de arbeidsmarkt? Een leven lang leren, zo is ons de afgelopen jaren voorgehouden.

Dat lijkt een zinnig advies. De vraag is alleen wel wat je dan moet leren in een tijd waarin kennis een kwestie lijkt van automatisering. Vaardigheden dan maar? Ja, maar dan wel vaardigheden die een computer voorlopig nog niet onder de knie heeft. Het bedenken van originele ideeën met waarde lijkt ons vaardigheid nummer 1. Dat is wel meer dan vaardig brainstormen. Ideeën krijgen waarde als ze mensen raken. Maar dan moet je wel weten hoe mensen in elkaar zitten. Onze tip: verdiep je zelf in empathie, psychologie, filosofie en ethiek. Juist die vakken die je op de universiteit of hogeschool soms als kansloos ervaart of hebt ervaren, kunnen wel eens goud waard blijken.

Advertenties

2 gedachtes over “10.000 uur voor niks?

  1. De laatste alinea, beschermheer, spreekt mij erg aan. Tijdens het lezen van uw bericht begonnen mijn grijze haren nl. al te kriebelen.
    Want…..wat te denken van de individuele creativiteit van de mens. Zelfs zonder een universitaire studie kan men ver komen, als er maar steeds een open oog en open mind gericht is op de andere mens in deze maatschappij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s