De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje (+++1/2)

Wat heeft Jonas Jonasson toch met atoombommen? In zijn vorige boek, dat wij hier bespraken, was de hoofdpersoon er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat de atoombom uitgevonden werd (en voor nog veel meer dingen trouwens, dat was grotendeels het geestige aan het verhaal). In het boek van Jonasson dat wij nu lazen, – De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje – speelt een atoombom eigenlijk de hoofdrol. 

Het begint allemaal in Zuid-Afrika, waar een slim meisje (Nombeko) door een speling van het lot terecht komt op de basis waar aan de Zuidafrikaanse atoombom gewerkt wordt. Niet al te waarschijnlijk, maar naar een mogelijk waargebeurd verhaal is Jonasson ook deze keer duidelijk niet op zoek geweest, eerder het tegendeel. Het kan niet gek genoeg. In plaats van zes atoombommen worden er per ongeluk zeven gemaakt en die zevende belandt per ongeluk in Zweden, samen met Nombeko. 

En zo’n atoombom, tja, waar laat je die? Bij de premier van Zweden uiteraard, maar wat als die de telefoon niet op wil nemen? En dus staat de atoombom jarenlang in een magazijn van een bedrijf in hotelkussens, gerund door twee wel heel verschillende tweelingbroers, waarvan er één eigenlijk niet bestaat. Totdat de ME binnenvalt en de bom maar net op tijd verplaatst kan worden naar het Zweedse platteland, echter niet zonder kort te verblijven in het vuur van een Zweedse bejaarde die wat tuinafval opstookt. 

Gelooft u mij, dit is een ernstig vereenvoudigde weergave van het verhaal van Jonasson. Hij schetst in een enorm tempo en op stijlvaste wijze een volledig absurd verhaal waarin de president van Zuid-Afrika, de president van China, de premier van Zweden en meerdere Zweedse koningen een rol spelen. Een grote hoeveelheid maffe personages wordt geïntroduceerd en net zo gemakkelijk weer het verhaal uitgeschreven. Het boek is hilarisch, maar de echte scherpte van zijn vorige boek lijkt te ontbreken. Anders dan de 100 jarige man krijgt Nombeko nooit echt een gezicht voor de lezer. Een half sterretje minder derhalve: +++1/2.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s