The LEGO movie: knap ingewikkeld verhaal (++)

Wist u dat er vier keer zoveel kippen als mensen op de wereld rondtokken? Wij ook niet, maar sinds ons bezoek aan de Euroscoop in Tilburg van vanmiddag weten we het wel. U weet hoe dat gaat: scholen dicht, bioscopen vol. De Euroscoop, een vertrouwde plek sinds wij daar regelmatig les geven, weet wel raad met de toestroom van kinderen. Zij plannen vrolijk een paar middagjes kinderfilms.

Aan de andere kant: wat wordt precies beoogd met de reclames voor Bob’s Tattooboulevard voorafgaand aan een film voor zesjarigen? En die twee vragen tellende bioscoopquiz waar wij die kippenkennis opdeden, was die bedoeld voor de ouders, of word je al op jonge leeftijd geacht te weten dat de Bugatti huppeldepup de duurste auto ter wereld is met een kostprijs van 1,8 miljoen euro? Ik bedoel: het kost ons al moeite om onze zesjarige zoon tien euro te laten sparen op basis van één euro zakgeld per week, zonder dat het linea recta verdwijnt in de grijpgrage handjes van de iTunes store voor een upgrade van weetikveelwatvooridiotegame.

Zo, de Lego film dus, want daar kwamen wij voor. Wij waren er wel benieuwd naar, want Lego is immers zo’n beetje het meest briljante speelgoed ter wereld. Goed voor de fantasie, de creativiteit, het inbeeldingsvermogen en het leren lezen van bouwtekeningen. Alleen, hoe prop je Lego in een film? Op zichzelf is het immers nogal levenloos plastic.

Dat blijkt ook nog niet zo gemakkelijk. Om het gebrek aan dynamiek van het gemiddelde Legomannetje te compenseren blijken de filmmakers bezweken te zijn voor de verleiding van de overmatige actie. Al na een minuut stelden wij ons de vraag: mag het wat minder dynamisch? Indrukwekkend visueel geweld, maar wel om gek van te worden. En bovendien een voor jonge kinderen in narratief opzicht veel te complex verhaal. Of gewoon rommelig verteld, het is maar hoe je het bekijkt.

Hoe dan ook, de vaart zat erin en het was pauze net voordat we een epileptische aanval dreigden te krijgen. Mijn zesjarige zoon vond de film leuk, maar het verhaal wel moeilijk. Dat laatste vonden wij zelf ook. Gelukkig hadden we nog een kwartiertje of drie om het allemaal alsnog te bevatten en de legostukjes op de juiste plek te laten vallen – sorry voor deze woordspeling. Dat lukte ternauwernood. Gaandeweg begrepen we dat er herkenbare thema’s in verwerkt zaten als de vraag of je volgens de bouwtekening moet bouwen danwel via je eigen fantasierijke inzichten. Wij kunnen ons echter niet voorstellen dat er kinderen van rond de zes à zeven zijn die het verhaal begrijpen. Of wij worden gewoon ernstig oud, kan natuurlijk ook.

Twee sterren, en dan zijn we nog gul. Maar wel een zoon en een dochter die eenmaal weer thuis met nieuwe inspiratie hun eigen Legoruimteschepen gingen bouwen. Dat dan weer wel. ++

En oh ja, de Euoscoop houdt er maar rare ideeën op na over de grootte van kinderporties chips en popcorn. Ben je als gewetensvolle vader net na enig wikken en wegen tot het besluit gekomen dat je je kinderen op zo’n carnavalsdinsdagmiddag een ongezond tussendoortje gunt, blijk je er een heel weeshuis mee te kunnen voeden. Apart.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s