Het huis van de toekomst voor de prijs van een auto

Terwijl het eerste 3d-geprinte grachtenhuis vorm aanneemt en de lente in aantocht is, stort NUtblog zich op het huis van de toekomst.
Hiervoor hebben we Chriet Titulaer niet nodig. En een projectontwikkelaar ook niet trouwens. We doen het namelijk zelf dat huis bouwen. Geheel passend in de trend van ‘deelcultuur’. Zo worden particulier opdrachtgeverschap en collectief particulier opdrachtgeverschap steeds populairder.

De crisis als voordeel
Er zijn genoeg actuele (en goede) voorbeelden waar we uit kunnen putten om deze trend blijvend te maken.
Zo bedacht de Ierse architect Dominic Stevens vijf jaar geleden een mooi plan voor een zelfbouwhuis. Een huis dat in totaal zo’n € 25.000,- zou kosten.

Dominic Stevens house

Op zijn website beschrijft hij dat hij hiervoor drie overwegingen had:

  • een praktische: met zijn ervaring als architect en met zelfbouwmodules maakte hij gebruik van de lokale architectonische stijl en bouwmaterialen;
  • een politieke: op het hoogtepunt van de (huizen)crisis werd Stevens zich bewust van de afhankelijkheid van de banken als je een huis wilt bouwen. Met behulp van de leer van architect Walter Segal leek zelfbouw hem de juiste oplossing. Bouwen met vrienden en kennissen met financiële onafhankelijkheid;
  • een filosofische; het bouwen van een huis past in de traditie van bijvoorbeeld de folk(muziek). Van oorsprong was het geen ‘product’, samen een plek bouwen om te leven behoorde tot een sociaal goed.
    Belangrijk voor Stevens is ook het delen van deze informatie, zo kun je op zijn website het complete bouwplan downloaden.

Zelfbouwpakket
Dan het wikihouse. Het idee van het wikihouse is eenvoudig, het is een open source bouwset van multiplex. De onderdelen kun je ‘uitprinten’ door middel van een speciale printer. De afzonderlijke frames zet je vervolgens binnen een dag in elkaar.

Wikihouse in New York

Vooral in Nieuw-Zeeland zijn al mooie voorbeelden te zien van deze wikihuizen. Ook in Nederland heeft een aantal enthousiastelingen ervoor gezorgd dat dit initiatief meer aandacht krijgt.
NUtblog zou graag een recensie-exemplaar op de proef stellen als dat kon!

Video
In deze Engelstalige video (BBC – The Culture Show, 5.52 min.) zijn drie zelfbouwinitiatieven te zien waaronder die van Stevens en een project op IJburg.

Mogelijkheden
Op het ruime platteland van de Ierse republiek is ruimte. Een kavel vinden om op te bouwen kost in ons land wat meer moeite. Daarnaast werken overheden en banken nog niet erg mee om de mogelijkheden rondom zelfbouw uit te breiden.
Bij dezen een boodschap aan hen: u mist de (woon)boot!

(Afbeeldingen: dominicstevensarchitect.net, irishvernacular.com en hollandwikihouse.nl)

Update: 6 november 2016

4 gedachtes over “Het huis van de toekomst voor de prijs van een auto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s