Nieuwe helden: mooie docu! (++++)

Tja, u weet hoe dat gaat in een mensenleven. Zo ga je wekelijks met de Voorzitter naar obscure en minder obscure filmzaaltjes in Utrecht, en zo heb je drie kinderen, blijk je verhuisd naar Noord-Brabant en heb je alles – behalve tijd. Ook geen tijd dus voor die fraaie filmhuisfilm waarmee je mooi een paar punten zou kunnen scoren op de intellectualiteitsindex.

Allemaal prima, dat komt allemaal wel weer over een jaar of tien, maar tot die tijd maken we onder specifieke omstandigheden natuurlijk wel een uitzondering. Als er een documentaire over een professionele wielerploeg in de Tour de France draait bijvoorbeeld. Zeg nou zelf: de Tour als thema en de Verkadefabriek in Den Bosch als decor: what could possibly go wrong?

De cappuccino vooraf in ieder geval niet. Die was heel behoorlijk. Een dikke 7 op zijn minst, waarbij we aan moeten tekenen dat ik eigenlijk nog te kort koffie drink om er een waardevolle mening over te kunnen hebben. Maar goed, we kwamen ook niet voor koffie, maar voor Argos-Shimano. Dit Nederlandse wielerteam, dat zich nadrukkelijk manifesteert als ‘schoon’, is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een gevreesde sprinterstrein rondom de razendsnelle Duitser Marcel Kittel.

Elke wielerliefhebber weet: die Kittel won vorig jaar vier Touretappes, dus waar zit de verrassing? Laten we eerlijk zijn: verrast werden we als kijkers geen moment. Dat maakt Nieuwe Helden als documentaire echter nog niet minder interessant. We krijgen namelijk de Tour de France te zien vanuit een perspectief dat we nauwelijks kennen, al was er natuurlijk ook al de Belkin docu een aantal maanden terug. We zitten bovenop de renners: in hun teambus, op bed, bij de masseur, ja zelfs onder de douche. We zien hun sprintoverwinningen, maar ook de wonden van hun valpartijen en de teleurstelling van de renner die het niet redt in de bergen.

Teammanager Iwan Spekenbrink staat bekend om de nauwkeurigheid waarmee hij de karakters van de renners beoordeelt vóór hij ze een contract aanbiedt. Dat zien we terug. Er staat een echt team. Marcel Kittel blijkt daarvan ondanks zijn jonge leeftijd van 25 jaar de vaardige leider die nog jongere teamgenoten gedecideerd bij de hand neemt en tegelijkertijd in discussies over de concurrentie (Mark Cavendish zorgt voor emotionele reacties door Argos-Shimano renner Tom Veelers in volle sprint van de fiets te rijden) de nuance bewaart.

Hilarische momenten zijn er ook. Als een heel blonde kapster (tja, ergens in die drie weken moeten de haren natuurlijk gewoon geknipt) aan Marcel Kittel vraagt wat hij naast de Tour zo’n beetje doet in het dagelijks leven bijvoorbeeld. Of als de renners maar de helft van cruciale informatie doorkrijgen via hun communicatiesysteem en het moeten doen met de boodschap dat de finish bij de finishlijn is. (“Ja, waar anders!”).

Fijne documentaire. Genieten voor de bioscoop- en wielerliefhebber! Vier sterren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s