Cola, eigenlijk nergens goed voor

Elk mens heeft zo zijn tekortkomingen en bij mij is één van de belangrijke, naast een heleboel nog veel essentiëlere, het dagelijks drinken van cola. Hoeveel durf ik niet te schatten, maar een zwembad val er op jaarbasis waarschijnlijk wel mee te vullen.

Slecht – slecht – slecht natuurlijk, al moeten we ook weer niet overdrijven. Suiker is niet best voor de tanden en de lichaamsomvang, maar wat het laatste betreft heb ik alvast niet te klagen (over die tanden wel overigens). Maar laten we wel wezen: vrijwel alle vruchtensappen zijn zoeter. Bovendien: cola is een probaat middel om het spijsverteringskanaal een beetje rustig te houden, toch?

Nee, dus. Daar blijkt cola ook al weer niet goed voor. Volgens de Volkskrant lieten wetenschappers cola los op bacteriekolonies die de darmflora lelijk kunnen verstoren. Het resultaat was nihil, om niet te zeggen contraproductief. Oók als de cola gemengd werd met een nabootsing van maagsappen en etensresten. Slik, weer een illusie armer.

Is het bruine goedje dan toch nog ergens goed voor? Uit andere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het opvallend veel gebruikt wordt door professionele wielerteams, als aanvulling op andere (sport- en) hersteldranken. Waarschijnlijk vooral omdat het gemakkelijk weg te drinken is, want zowel tijdens de inspanning als voor het herstel erna zijn er in principe beter werkende alternatieven te vinden. Tijdens de inspanning is een isotone drank effectiever, voor het herstel kunnen er beter eiwitten aan toegevoegd worden. Chocomel schijnt om die reden beter te zijn.

Als vervanger voor ORS dan maar? Een effectief middel tegen uitdroging dus? Helaas. Hoewel cola drinken zeker beter is dan niks drinken bij diarree, bevat het te weinig zout om ORS goed te kunnen vervangen. Met een zoutvaatje bij de hand zijn daar echter  snelle oplossingen voor: een afgestreken theelepel per fles en je hebt een mooie mix van zouten en suikers. En plantenextracten, want als je héél goed zoekt, schijnt dat er ook in te zitten. ORS is echter ook gemakkelijk op andere wijzen te maken en bovendien wereldwijd erg gemakkelijk verkrijgbaar. Conclusie: cola is dus eigenlijk nergens goed voor. Jammer, want het is best lekker.

Een gedachte over “Cola, eigenlijk nergens goed voor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s