Het verschil tussen autoriteit en leiderschap? Veiligheid.

Veiligheid in je werk is belangrijk. En dan bedoel ik geen lasbril of schoenen met stalen neuzen die je beschermen tegen fysieke ongevallen (ook essentieel, daar niet van). Nee, ik bedoel het gevoel dat je collega’s en je leidinggevende achter je staan als het een keertje tegenzit of er iets mislukt.

In de meeste organisaties voelen de werknemers die veiligheid jammer genoeg niet. Als je goed kijkt zie je dat ze bang zijn.  Dat is niet alleen jammer voor het welbevinden van die werknemers, het is ook slecht voor de organisatie zelf. Mensen die zich niet veilig voelen, dekken zichzelf namelijk voortdurend in en worden alleen creatief als de nood heel hoog is. Zolang er geen sprake is van totale urgentie zullen ze geen risico’s nemen. Stel je voor dat het fout gaat!

Maar ja… onder mijn emails zet ik sinds een tijdje: als je geen fouten maakt, maak je waarschijnlijk niks. Fouten maken is essentieel bij het ontwikkelen van waardevolle ideeën. Of zoals ik iemand laatst hoorde zeggen: failure is greatness waiting to happen. Een organisatie met bange mensen zal dan ook grote moeite hebben met innoveren.

Iemand die kennelijk ook nadenkt over veiligheid in organisaties en wat het gebrek eraan veroorzaakt is Simon Sinek. Inderdaad, de man van de Golden Circle. Zijn stelling: veiligheid is het verschil tussen autoriteit en leiderschap. Interessante visie, wat mij betreft. Oordeel zelf in een minuut of twaalf:

Advertenties

2 gedachtes over “Het verschil tussen autoriteit en leiderschap? Veiligheid.

  1. Aan de 12 minuten rit niet begonnen om overtuigd te worden want het is niet de eerste keer dat de Beschermheer hier ons op wijst.
    Legendarisch is zijn terloopse zin (op het slot) in het blogje van 19 december 2010, ‘Nutferentie belooft mooie toekomst NUT’, met daarin de verpletterende mooie zin:
    “Cruciaal daarbij is het bewustzijn dat je je veilig moet voelen om onveilig te kunnen denken’

    Er is niets veranderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s