Eighties-nostalgie (XXVI): Taco

Terug van het zomerreces bouwt de secretaris weer verder aan de Eighties-nostalgie reeks en dit keer zoekt hij het dicht bij huis. In 1983 verscheen een opvallend nummer in de vaderlandse Top ’40, aan de hand van Taco, getiteld ‘Puttin’ on the ritz’. Zowel over de artiest, het nummer als de clip valt het nodige te vertellen.

Taco heet voluit Taco Ockerse, een in Jakarta geboren Nederlander met hagelwitte tanden. Hij groeide op in diverse landen en zocht zijn muzieksucces ook mondiaal, zodat hij relatief weinig bekendheid geniet in ons eigen land. Vooral rond de jaren ’80 combineerde hij oude muziekstijlen met synthesizers en wist zo een eigen sound te creëren.

Puttin’ on the ritz is hier zijn bekendste voorbeeld van. Het is van oorsprong een compositie van Irving Berling (1927) en werd als eerste tot een succes gebombardeerd door Fred Astaire. Nadien werd het door vele artiesten gecoverd, o.a. door Ella Fitzgerald. De titel is een verwijzing uit de straattaal naar het modieus gekleed gaan, iets wat destijds door het chique Ritz hotel werd ingegeven. De versie van Taco is bijzonder mede ook door de eerder genoemde samensmelting van stijlen. Daarnaast sluiten de tekstregels feilloos op elkaar aan, hetgeen het nummer een aantrekkelijke vlotheid meegeeft.

De clip is zeker de moeite waard: het is enerzijds een ode aan Fred Astaire, maar vertoont daarnaast ook gelijkenissen met het latere ‘Smooth criminal’ van Michael Jackson. Cinefielen zullen echter ook een vleugje van de film ‘The Jazz Singer’ (1927) terugvinden, mits ze de ongecensureerde versie afspelen, want dit fragment leidde destijds tot controverse. De beruchte ‘blackface’ in de clip – Taco had zijn gezicht zwart gemaakt – werd als racistisch beschouwd.

In Amerika gooide Puttin’ on the ritz ondanks (of dankzij?) deze heisa hoge ogen. Het nummer verkocht meer dan een miljoen exemplaren, hetgeen slechts met vier andere Nederlandse singles gebeurde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s