Brian Eno op recept

Schoonmoeders komen in alle soorten maten en emotionele gesteldheid. De schoonmoeder van de Britse chirurg Robin Turner is van het licht ontvlambare type. Toen hij haar meenam naar een festival waar een video-installatie speelde, bleef ze twee uur lang, in alle rust, zitten.

Die video-installatie (zie video) was gemaakt door Brian Eno. Dat feit bracht Turner op het idee om de Brit te vragen een ruimte in te richten in de privé-kliniek waar hij werkt.

Eno is producer, kunstenaar, filosoof en godfather van de ambient muziek. Sinds kort kan hij zich ook ontwerper noemen.
Zijn video-installatie 77 Million Paintings en bijbehorende muziek is te horen en te zien een nieuw privé-ziekenhuis in Brighton (Engeland).

Healing environment?
Ziekenhuispatiënten zijn vaak uit hun normale doen door effecten van behandelingen, stress, etc. Verpleegster van het eerste uur Florence Nightingale was er al van overtuigd dat veranderende vormen en stralende kleuren een helende werking hebben op patiënten.
Het Montefiore Hospital heeft dat, met de hulp van Eno, ter harte genomen. Twee ruimtes werden ingericht om patiënten en personeel een rustmoment te gunnen. 77 Million Paintings is een langzaam veranderend kunstwerk van licht vergezeld ‘generatieve muziek’ (muziek die gegenereerd wordt en steeds verschilt en verandert).
In de Quiet Room moeten licht en muziek zorgen voor bezinning en ontspanning.

Of het helpt? Een patiënt van de kliniek noemde het de belangrijkste kamer in het ziekenhuis. De man zou de ruimte ‘graag mee naar huis nemen’.
Een bevriende supermarktmanager van de producer van Heroes speelde ooit een nummer van Eno in zijn winkel. Ook hem viel op dat de klanten langer in zijn winkel bleven maar … minder aankopen deden.

Helaas moet je iets mankeren als je de ruimtes wilt bezoeken. Eno’s muziek is vrij toegankelijk, voor zieke en gezonde mensen. Tip van NUtblog, begin bij Another Green World (uit 1975, een goed jaar), beluister dan zijn meest recente album High Life.
Voor nu, als u gaat slapen, welterusten en morgen gezond weer op.

Bronnen: The Guardian, The Independent en cobpr.com
(Afbeelding: fanart.tv)

Een gedachte over “Brian Eno op recept

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s