Op de vouwfiets door de Mojavewoestijn

Een voorliefde voor obscure figuren of plekken heeft NUtblog sinds het begin gekenmerkt. Het wordt weer ‘ns tijd om zo’n obscuur maar historisch belangwekkend figuur onder de aandacht te brengen.
Want zo nu en dan ontdek je een bijzonder filmpje waar je opgewekt van wordt. Zo ook met de documentaire Reyner Banham Loves Los Angeles (BBCOne Pair of Eyes, 1972).
Tot voor kort wist ik niet van het bestaan van Reyner Banham. Dat geeft ook niets (en de man is al ruim 25 jaar geleden overleden) maar toch wil ik deze vondst graag delen op ons blog.

Baede-Kar
In het eerste shot van de documentaire zien we Banham een zebrapad op de luchthaven van L.A. overhuppelen. Hij introduceert zichzelf in de voice over. Bijzondere man denk je meteen. Zeker als de camera dichterbij komt en zijn markante hoofd ‘framet’.
In het volgende shot stapt hij in de Baede-Kar. Een ode aan de vader van de moderne reisgids – Karl Baedeker (1801–1859).
De auto moet de vrouwelijke voorganger van KITT zijn geweest; de eerste auto die tegen je praat. Meer nog was het een TomTom avant la lettre. Het werd Banhams gids voor deze grote onpersoonlijke metropool, Los Angeles.


Link voor mobiele apparaten

Welcome to the Super City of the Future
De Brit Banham (1922–1988) was een zeer invloedrijke architectuurcriticus die vooral schreef over zijn enthousiasme voor de grootste stad van Californië. Daarnaast was hij gewaardeerd professor aan verschillende universiteiten.

In zijn boeken verklaart hij zijn liefde aan de Verenigde Staten en vooral aan de ‘City of Angels’. Zijn bestseller heet Los Angeles: The Architecture of Four Ecologies.
In afwisselende hoofdstukken mengt Banham architectonische geschiedenis met een impressionistisch verslag van hoe het, in die dagen, was om onbezorgd van het ene naar het andere snelwegknooppunt te dwalen. Los Angeles was allereerst een nieuw soort 20e eeuwse stad voor hem; bevrijd door gebrek aan stadsplanning. Ten tweede, net zo belangrijk, als een instrument voor een frisse benadering van het schrijven over architectuurgeschiedenis.1

Zicht op L.A. vanaf J. Paul Getty Museum

Om zich volledig op de freeways te storten leerde hij autorijden, hoewel hij een fervent vouwfietser was. Zo fietste hij tijdens zijn ‘onderzoek’ op zijn Bickerton vouwfiets door de Mojave woestijn (bij L.A.). ‘De weidsheid van de woestijn is wat Europeanen het beste kunnen beschrijven, de Amerikanen vinden die woestijn niet de moeite,’ volgens de man uit Norfolk.

Het gaat mij niet zozeer om de kennis die Banham tentoonspreidt maar om wat hij met de kennis doet. Omdat hij, tegen de gevestigde meningen in, een oorspronkelijk verhaal vertelde. Een verhaal dat nog steeds wordt doorverteld.

Reyner Banham

Deze stijlvolle foto had ik niet willen missen; Banham op zijn vouwfiets in de Mojavewoestijn.

(Afbeeldingen: archief NUtblog en Tim Street-Porter via latimesblogs.latimes.com)

Update: 15 augustus 2017

Advertenties

Een gedachte over “Op de vouwfiets door de Mojavewoestijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s