Een ritje met de Oisterwijk Express

In augustus logeerden de secretaris en zijn dochter in het lege huis van de beschermheer die met zijn gezin nog moest terugkomen uit Italië. Toen de kat eindelijk genoeg aandacht had gekregen, gingen zij samen de toerist uithangen in het nabijgelegen Oisterwijk. Bij recreactiepark ‘Piet Plezier‘ sloegen zij een midgetgolfballetje, waarna hun oog viel op de op het punt van vertrek staande ‘Oisterwijk Express‘, een toeristische rondrit van circa 1,5 uur door Oisterwijk.

Bron: panoramio.com

Nou, we gingen er lekker voor zitten in de voorste kar waar de vrijwilligers Henk (bekwame chauffeur) en Henk (loslippige gids) er duidelijk zin in hadden. Oisterwijk, ook wel bekend als de “parel in ’t groen”, bleek deze bijnaam niet voor niets gekregen te hebben. De kern wordt gevormd door De Lind, een langgerekt Kempisch stadsplein, waarop een lindeboom staat van duizend jaar oud die in 1388 al werd beschreven. Onder de boom werden kaas- en eiermarkten gehouden en er werd recht gesproken. Daarnaast herbergt de Lind meerdere unieke historische panden, zoals de oude Looiershuizen (nr 8 en 40) en de voormalige sigaarfabriek ‘De Huifkar’ op nummer 30.

Een ander bekend gebouw aan het begin van de route is het chique hotel Bos & Ven, waar hedentendage veel topsporters komen genieten van de faciliteiten en de omgeving. Over het station kwamen we dankzij Henk te weten dat die in 1860 dienst deed als tussenstop op de lijn Londen-Moskou. Maar Oisterwijk wordt vooral bezocht vanwege de prachtige ligging in de natuur, en daar mochten we het tweede deel van de rit ook van proeven.

De Oisterwijkse bossen en vennen is een prachtig natuurgebied, onderdeel van Nationaal landschap ‘Het Groene Woud’. De meeste vennen die hier te vinden zijn, ontstonden in de laatste ijstijd door de wind die stukken land uitsleet en andere stukken opblies tot heuvels. De laagtes vulden zich nadien met regenwater en vormen nu een prachtig aaneengeschakeld en gevarieerd gebied van water, moerassen en moerasbossen.

Bron: hollandgroen.nl

In de buitenwijk richting de vennen staarden de passagiers naar de enorme villa’s waar de Brabantse elite zich heeft verzameld, zoals oud-Philips topman Timmer. De één is soms een miljoentje duurder dan de ander, maar dat zie je van de weg vandaan er niet aan af. Voor wie wil gaan kijken: stel de TomTom in op Bosweg/ Heisteeg. Ook Natuurmonumenten heeft in deze contreien een heel mooi stekkie gevonden voor hun bezoekerscentrum. Verder wemelt het in Oisterwijk van hoeves, campings, en recreatieparken, waarvan het natuurvriendelijke en innovatieve ‘Klein Oisterwijk’ zeker niet onvermeld mag blijven.

Het begint zo al aardig op een pr-praatje van een VVV-medewerker te lijken, maar het moet gezegd: ondanks dat vele andere toeristen Oisterwijk ook ontdekt hebben, is een bezoekje – in ieder geval aan de omgeving (in dit kader noemen we de Kampina ook nog) – zeker de moeite waard. Voorlopig moet u het dan wel zonder de ‘Oisterwijk Express’ doen: het seizoen opent weer begin april.

Advertenties

2 gedachtes over “Een ritje met de Oisterwijk Express

  1. Eigenlijk opvallend dat de Lind gekwalificeerd wordt als een Kempisch stadsplein. In de Kempen, waarvan je je kunt afvragen of Oisterwijk daar nog net wel of net niet meer in ligt, zijn eigenlijk de Kempische driehoeken een veel bekender fenomeen. De buurtschappen in dit gebied hadden vroeger vaak een driehoekige bebouwing rondom een centraal plein/grasveld. Je ziet dit in het dorpje Knegsel (jazeker!) nog terug, daar is de driehoek in ere hersteld. Maar ook In Tilburg zijn er bijvoorbeeld sporen van te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s