De wonderbaarlijke filmpjes uit de Prelinger Archives

Er was een tijd dat het beroep van archivaris vaak voorafgegaan werd door het bijvoeglijk naamwoord ‘suffe’. Die tijd lijkt voorbij.
De archivaris die de juiste informatie weet te vissen uit de informatiebrij die vandaag de dag op ons afkomt, is spekkoper. Of, als je er niet gelijk een economische term aan wilt hangen, een moderne held.

Zo iemand is de Amerikaan Rick Prelinger (1953). Begin jaren 80 werkte hij als, inderdaad, suffe archivaris bij de Library of Congress. Hij kwam erachter dat veel archief-filmpjes geen specifiek doel hadden en (mede) door hun vluchtige karakter niet bewaard bleven. Deze zogenaamde ‘ephemeral’ films zijn meestal ook vrij van auteursrecht, omdat men destijds simpelweg niet de moeite nam om dit vast te leggen.

Mooi voor ons in dit geval! Want deze educatieve films, reclames en propaganda zijn erg de moeite waard. Bovendien is al het materiaal van Prelinger vrij te hergebruiken.
De veel geciteerde film van een hangbrug in het westen van de V.S. die onherroepelijk doormidden breekt (zie hierboven) stamt bijvoorbeeld uit de collectie.
De zoektocht door The Internet Archive (waar Prelinger onderdeel van uitmaakt) lijkt op de ontsluiting van een schatkamer. Wat heb je nou aan een opname van een nachtelijk ritje door downtown Los Angeles in 1946. Nou, oordeelt u zelf …

Materiaal uit de Prelinger Archives is een welkome en oorspronkelijke aanvulling op het dweperige aanbod van vandaag de dag. Je vindt er titels als Frank and His Dog, Dating: Do’s and Don’ts, Micrin Mouthwash Commercial en Mental Hospital maar er is nog veel meer te ontdekken.

Bron: The Internet Archive

Advertenties

2 gedachtes over “De wonderbaarlijke filmpjes uit de Prelinger Archives

  1. De secretaris is in een grijs verleden ook eens archivaris geweest, al was het dan als vakantiewerk. Zo opwindend als hierboven werd het echter nooit. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, had hij veel contacten tijdens het werk en was het niet alleen maar stoffige ordners terugzetten….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s