Geen Parijzenaars op vakantie? Misschien maar eens naar Parijs!

Toegegeven, deze herfst weert zich kranig. Gisteren werd, op de drempel van november, zelfs de 20 graden nog gehaald. Prima! Ga zo door! Anderzijds, heeft u dat nou ook? Dat zo rond de herfstvakantie de eerste zomerzonvisioenen zich alweer aandienen? Dat u bij de eerste vallende bladeren alweer terugverlangt naar die ontbijtjes in het ochtendzonnetje voor de tent, de cappuccino op de terrasjes van pleintjes met platanen in middeleeuwse dorpjes en fraaie bergwandelingen door zonovergoten alpenweiden? Dan bent u, net als ik, het slachtoffer van nostalgie. Gisteren kwam ik er in een column van Hannah Bervoets een mooie definitie van tegen: gedachten aan vroeger, gestript van het gedoe van toen. Dat klopt. Want gedoe was er natuurlijk volop. Tijdens het ontbijt vochten de kinderen om de hagelslag, de enige cappuccino die ik deze zomer op een terras genuttigd heb bracht vooral opluchting omdat deze me recht gaf op een toiletbezoek in het café (de nood aan cappuccino was minder hoog dan hele andere nood) en eerlijk gezegd eindigde die wandeling met een stortbui. Het was een topvakantie, daar niet van, maar eerlijk is eerlijk, gedoe is er in het leven altijd.

Dat gezegd hebbende, het blijft toch verleidelijk om de voorpret vroeg te starten. Planmakerijen voor een wintersport en de zomervakantie vechten momenteel om voorrang in mijn hoofd. Waarheen o waarheen? Waar bevindt zich, qua zomervakantie, die perfecte camping waar we nog niet zijn geweest? Mét mooi weer, haarspeldrijke fietsweggetjes, middeleeuwse kastelen, schilderachtige dorpjes, dieprode wijn en diepblauwe zwemgelegenheid? En zónder luidruchtige Parijzenaars, vervelende Parijzenaars, kille Parijzenaars, asociale Parijzenaars en ja, anderssoortige Parijzenaars? Moeilijk hoor. Er is echter hulp onderweg. Want wat vinden wij, via de Volkskrant, in een studie gepubliceerd in The Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States? Een kaartje dat inzichtelijk maakt waar al die Parijzenaars uithangen in de zomer.

Schermafbeelding 2014-11-02 om 08.00.49

De studie heet: Dynamic population mapping using mobile phone data. Zoals de titel al doet vermoeden, er is gebruik gemaakt van de data van mobiele telefoons. Mensen nemen hun telefoon meestal mee op vakantie, dus aan de verplaatsingsgegevens is prima te zien waar ze uithangen. In de groene gebieden komt u hoogstens Parijzenaars tegen van het fossiele soort: zonder mobieltje. De rode gebieden zou u ernstig kunnen overwegen te vermijden.

Als we dan toch eens een keer een wetenschappelijk artikel aanhalen bij NUt, laten we het dan ook goed doen qua vermelding van de auteurs. Bedankt Pierre Devillea, Catherine Linard, Samuel Martine, Marius Gilbert Forrest R. Stevens, Andrea E. Gaughan, Vincent D. Blondela en Andrew J. Tatem! Weten jullie zeker dat jullie niemand vergeten zijn?

Ondertussen kunt u natuurlijk ook gewoon naar Italië gaan. Doen wij misschien ook wel. Daar staan geen Parijzenaars op de camping. En ook geen mensen uit Rome, want Italianen kamperen nauwelijks, niet in het binnenland tenminste. Wel komt u daar mensen uit Amsterdam tegen, heel veel zelfs. Uiterste noodgreep: ga naar Parijs, daar lijken volgens deze studie tijdens de zomervakantie ook niet veel Parijzenaars te zijn.

Advertenties

4 gedachtes over “Geen Parijzenaars op vakantie? Misschien maar eens naar Parijs!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s