Steal like an artist. Maar snap het verschil tussen plagiaat en research.

Oorspronkelijkheid is een belangrijk woord in de missie van NUt. Die missie luidt immers: Iedere mens op onze aarde inspireren om oorspronkelijk, nieuwsgierig, kritisch en creatief te zijn. Prachtig. We drogen een traantje weg. Maar oorspronkelijk, wat is dat eigenlijk? Het synoniem van oorspronkelijk blijkt origineel. Hmmm. Hoe verhoudt het zich dan tot het begrip creatief even verderop? Het woord origineel komt in nogal wat definities van creativiteit voor namelijk.

En dan nog. Bestaan oorspronkelijkheid en originaliteit eigenlijk wel? Zonder al te filosofisch (en voor je het weet onleesbaar) te worden zeg ik: waarschijnlijk niet. Goede ideeën zijn gebaseerd op inspiratie en inzicht. Inspiratie halen we niet uit onszelf, we halen het uit onze omgeving.

Inspiratie is daarmee natuurlijk gewoon een mooi woord voor jatten. Afhankelijk van hoe eerlijk we erover zijn kunnen we daar mooie woorden voor gebruiken als symphony (Daniel Pink) of cross fertilization (Tom Kelley). We kunnen er ook een mooie camouflerende formulering voor verzinnen als An idea is a network (Steven Johnson). Het is echter misschien interessanter om er net zo eerlijk over te zijn als Austin Kleon. Zijn tip is meteen de titel van zijn boek: Steal like an artist. We hebben het even voor u gelezen. Een alleraardigst, zeer snel leesbaar boek, boordevol heerlijke quotes. En nog fluks vormgegeven ook. Rode draad: stop met neuzelen over originaliteit en doe net als kunstenaars: steel alles wat los en vast zit. Het is een pleidooi om je te omringen met interessante mensen en ze volledig te rippen. Alles wat je steelt mix je gewoon tot iets nieuws. Want Everything is a remix.

Kortom, Fuck oorspronkelijkheid. Het bestaat niet. Nee, het is maar een kutmissie, die missie van NUt. Maar wel een mooie kutmissie. We laten hem gewoon staan :). En dat boek van Kleon, dat krijgt dus vier sterren ++++. Drie en een halve voor de inhoud en een halve voor zijn eerlijkheid dat ie die inhoud lekker bij elkaar gejat heeft. Research heet dat. Want stelen van één persoon is plagiaat, stelen van vele mensen is research.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s