En of u kunt tekenen!

Creativiteit is als een lawine. Er begint een heel klein sneeuwballetje te rollen als iemand zichzelf ervan weet te overtuigen dat hij of zij een beetje creatief is. Als dit sneeuwballetje groot genoeg is zorgt het ervoor dat deze persoon daadwerkelijk wat gaat bedenken en maken. Als dit een beetje lukt zorgt dit voor wat meer creatief zelfvertrouwen, wordt de sneeuwbal groter en gaat hij gemakkelijker en sneller rollen. Zo wordt je steeds creatiever.

Als we dus in een creatief domein progressie willen boeken, moeten we zo bekeken misschien altijd klein beginnen. Kunt u bijvoorbeeld tekenen? Ik ook niet. Maar ik zou het wel graag kunnen. Al was het maar omdat tekenen je op een specifieke manier leert kijken naar de wereld. Echt zien. Want we kijken vaak de hele dag, maar we zien niks. Probeer bijvoorbeeld maar eens een oor te tekenen. Daar kijk je de hele dag tegenaan, toch? Maar echt zien, ho maar. Terwijl beter kijken betekent dat je meer ideeën ziet die je kunt jatten.

Met tekenen is iets geks aan de hand. Bij vrijwel alle vaardigheden vinden we het volkomen logisch dat we eerst moeten oefenen voordat we er iets van kunnen, maar bij tekenen lijkt het wel alsof we denken dat we het vanzelf zouden moeten kunnen. Dat het een gave is. Natuurlijk kan ik niet tekenen. Ik heb het nooit geoefend. Ja, vroeger op school een uurtje in de week. Als ik zo met een voetbal omgegaan was, kon ik nu ook niet honderd keer hoog houden.

Toch is er goed nieuws voor mij. En voor u. Ik blijk namelijk wel degelijk te kunnen tekenen volgens Dan Roam. En als ik het kan, kunt u het zeker. Ik kwam hem vandaag tegen in het boek Creative Confidence van Tom en David Kelley (van IDEO). Roam beweert dat als je in staat bent een driehoek, een cirkel, een vierkantje, een streepje en een blob figuurtje te tekenen, je alles kunt tekenen. Wacht, hieronder zie je het (weet je meteen wat een blob figuurtje is).

draw1

Als je deze figuren beheerst (ok, wie niet?), kun je volgens Roam heel gemakkelijk vanalles tekenen. Mensen met hun emoties bijvoorbeeld, wat ultrahandig is bij het maken van storyboards. Het is heel simpel. Romp, benen en armen teken je als een streepje. De voeten en de handen als kleine rondjes. En het hoofd maak je idioot groot (1/3 van de totale lengte is prima). In het gezicht gebruik je streepjes voor de uitdrukking. Dan krijg je dus na 1 minuut oefenen al dit:

IMG_1597

Het stopt niet bij dit soort figuurtjes. Roam schijnt vol te zitten met veel meer toegankelijke tips. Ze zouden wel eens in dit boek hieronder kunnen staan. Misschien maar eens kopen! Mijn sneeuwbal rolt. Let it grow!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s