NUt dendert door: acht nummers over de trein

Het nieuwe lijstje van de voorzitter inspireert de secretaris om ook een duit in het zakje te doen. Vanochtend in bed vermaakte hij zijn jongste zoon met wat youtubejes. Op zijn smartphone zette hij zette een aantal videoclips aan waarin een trein de hoofdrol speelt. De secretaris kwam erachter dat er opvallend veel (goede) nummers zijn die zich op of rond het spoor afspelen. Hierbij een achtvoudige greep – in willekeurige volgorde- uit dit uitgebreide assortiment:

 • Gladys Knight & The Pips – Midnight train to Georgia (1973): Regelrechte klassieker van deze talentvolle zangeres. Georgia bezingen is kennelijk een garantie voor succes, want ook Ray Charles (‘Georgia on my mind’) maakte een dijk van een hit over deze stad.
 • Soul Asylum – Runaway train (1992): Onvergetelijke hit die nog steeds veel gedraaid wordt, logisch ook gezien de maatschappelijke betekenis. De video toonde foto’s en namen van verdwenen kinderen en aan het eind van de clip werd een nummer getoond dat gebeld moest worden als de kijker één van deze kinderen gezien zou hebben.

 • General Saint & Clint Eastwood – Stop that train (1983): Hoe snel zouden de treinen in Jamaica rijden? Reggae DJ duo dat verder niets met de bekende acteur te maken heeft. Clint Eastwood heet namelijk in het echt Robert Anthony Brammer.
 • Albert Hammond – I’m a train (1974): Misschien wel de moeder aller treinliedjes. Probeert ook de kadans weer te geven van een door het landschap razende trein.

 • Kadoc – Night train (1995): Uit de house-periode in de jaren ’90. Hoewel de secretaris niet gauw met zulke muziek geassocieerd zal worden, ging hij destijds wel degelijk uit zijn dak van deze beat van Spaanse makelij.

  • Nits – The train (1989): Een heel andere stijl, dit verstilde nummer zoals alleen de Nits dat kunnen maken. Gek genoeg – en geheel onterecht natuurlijk – haalde ‘The train’ de top 40 niet eens!
 • Guus Meeuwis – Kedeng kedeng (1996): Deze tweede hit van Guus Meeuwis mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Ofschoon dit lied soms enigszins geridiculiseerd wordt door het ‘kedeng kedeng’, refereert het aan één van de bekendste verlangens van de mens. ‘Hello Goodbye’ avant la lettre.

 • Sheena Easton – Morning train (1980): Beetje onderschatte zangeres, bekend van het titelnummer van James Bonds ‘For your eyes only’. Bezingt een wat minder romantische toepassing van de trein: een vervoermiddel dat manlief heen en weer naar zijn werk brengt. Heerlijk in al zijn truttigheid.

 • Voor wie na dit overzicht nog niet genoeg heeft: de secretaris ontdekte een veel langere lijst. Zie hier ‘de beste spoorweg liedjes ooit‘. En daarna snel een kaartje kopen…..

  Advertenties

  2 gedachtes over “NUt dendert door: acht nummers over de trein

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  w

  Verbinden met %s