Creatief worden? Liever zelf voetballen dan bij de club!

Ik geef les in creativiteit, maar ik heb maar een beperkt idee waar het vandaan komt. De bron wordt in zekere zin gevormd door het zoeken naar inzicht en inspiratie, daar ben ik inmiddels wel uit. Maar hoe een idee zich precies vormt? Geen idee! Gelukkig ben ik de enige niet. John Cleese, zelf behoorlijk creatief toch, zei het bijvoorbeeld ooit als volgt: “We have no ideas where our ideas come from, but we do know they don’t come from our laptops.” Wat dat betreft voegt het misschien weinig toe dat menig kind tegenwoordig opgroeit met een ipad in zijn knuistjes. Hoewel, de wereld is niet zwart-wit, maar grijs en complex. Het spelen van veel videospelletjes schijnt de creativiteit dan wel degelijk weer ten goede te komen.

Hoe dan ook, veel ouders grissen bij tijd en wijlen die iPad uit de kinderhandjes en brengen hun kroost naar de voetbal/tennis/hockey/judo/atletiekclub. Het sportveld, dáár immers worden karakters gevormd en toekomstige wereldleiders geboren!

Maar, klopt dat wel?

Ik kwam vandaag een interessant artikel tegen over een onderzoek naar het verband tussen creativiteit en georganiseerde jeugdsport. Wat blijkt? Jongvolwassenen die in hun kindertijd relatief veel ongeorganiseerde bewegingsactiviteiten deden scoren beter in creativiteitstesten dan kinderen die in plaats daarvan veel aan georganiseerde sport deden. Of zoals onze bron stelt: time spent playing informal sports was significantly and positively related to overall creativity, while time spent playing organized sports was significantly and negatively related to overall creativity.

Dit geeft te denken. In een tijd waarin we er vanuit gaan dat creativiteit een sleutelvaardigheid is voor een succesvolle toekomst, is het slimmer om onze kinderen een voetbal in de hand te duwen, ze buiten te zetten en ze veel plezier te wensen dan ze aan te melden bij een voetbalvereniging.

Eén en ander klinkt wel logisch. Als je het allemaal zelf uit moet zoeken (locatie zoeken, regels bedenken, conflicten uitvechten, etc.) leer je vanzelf om oplossingen te verzinnen. Als je braaf doet wat de clubtrainer en de scheidsrechter zeggen, is dat natuurlijk nog maar de vraag.

De crux is natuurlijk niet dat kinderen niet naar een sportclub moeten. Het is vooral belangrijk dat ze daarnaast genoeg tijd overhouden om hun eigen spel in te richten en te spelen. De les die we hieruit moeten trekken is dat we onze omgeving weer zo in moeten richten dat kinderen ook hun eigen spel buiten kúnnen spelen. Het is immers lastig voetballen op straat als je om de haverklap omver gereden kunt worden door een SUV. Tot het zover is kunnen jeugdtrainers misschien standaard een deel van de training bewust niet inrichten, maar de kids hun eigen gang laten gaan.

Lees het hele artikel hier.

Advertenties

2 gedachtes over “Creatief worden? Liever zelf voetballen dan bij de club!

  1. Interessante visie, die ook door te trekken valt naar het onderwijs. Laat de kinderen soms vrij werken ipv alles voor te bepalen.
    Bovendien, welk straatbeeld is mooier dan met takken klooiende kinderen, of een blikje als voetbal?
    Helaas steeds minder voorkomend door de overgeorganiseerdheid in ons land.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s