Welk probleem los je eigenlijk op?

Heb je eindelijk iets leuks bedacht, komt NUt weer zeiken dat het allemaal niet goed is. Sorry, sorry, sorry, maar wij hebben nou eenmaal tegelijk een hekel aan en een liefde voor partypoopers. Vandaag hangen wij dus even met gemengde gevoelens de bril- en moppersmurf uit middels wat commentaar bij een op het eerste gezicht sympathiek idee. Komt ie:

media_xll_2565189

Deze deskbikes kun je volgens het AD (krijgt ook de credits voor de foto) aantreffen bij het ministerie van VWS. Een briljante oplossing, want het is, zo zegt de plaatsvervangend directeur Sport van het ministerie, “goed om om geregeld een andere werkhouding aan te nemen. Door de fietsbeweging laat je je bloed actiever stromen dan in een statische zithouding.” Klinkt heerlijk, toch?

Maar ho, wacht eens even! Welk probleem lost dit eigenlijk op?

Dit probleem gaat over mensen die te lang en te veel zitten tijdens hun werkzaamheden. Dat is natuurlijk niet gezond. De oplossing lijkt ons echter typisch een gevalletje van symptoombestrijding. Je vraagt je af wat hier de startvraag geweest is om het creatieve proces te starten. Iets als: “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze medewerkers nog steeds te lang blijven zitten, maar daar fysiek wat minder nadeel van ondervinden? Zal toch hopelijk niet?

Deze oplossing zou wel eens een goed voorbeeld kunnen zijn van het belang van de juiste startvraag. Onze tip: stel je zelf altijd de volgende vragen: is het probleem wel écht het probleem? Waarom is het een probleem? Hoe komt dat? En welk probleem zit er eigenlijk achter? En daar weer achter? Een betere probleemanalyse leidt meestal tot andere, betere startvragen. En betere startvragen leiden tot betere oplossingen. De echte vraag is hier waarschijnlijk: “Hoe zorgen we bij het ministerie van VWS voor een cultuurshock van 8 op de schaal van Richter die ertoe leidt dat mensen niet te lang in dezelfde werkhouding aan de slag gaan?

Nou, sorry dus. Dat was het.

Advertenties

Een gedachte over “Welk probleem los je eigenlijk op?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s