Eighties-nostalgie (XXIX) – De Aal

Carnaval is weldra weer in aantocht. De secretaris is inmiddels een carnavalvierder in ruste, alhoewel hij ten behoeve van een schoolfeestje zich nog wel in kolderieke kledij zal hijsen, dit tot lichte schaamte maar ook hilariteit van zijn kinderen. Vroeger volgde hij nauwlettend de carnavalskrakers van het seizoen, zodat hij niet niet gauw met zijn mond vol tanden kwam te staan. Toegegeven, bij carnaval is het meegebrachte repertoire van ondergeschikt belang, want alras zorgt de enorme herrie en hoeveelheid bier ervoor dat er weinig zinnigs meer uitgekraamd hoeft te worden.

Maar terug naar de jaren ’80, want dit is nummer 29 uit de reeks. Enkele opmerkelijke en humoristische carnavalsnummers zijn afkomstig van een artiest genaamd De Aal. Dit blijkt een zingende tandarts te zijn die destijds even zin had in een geintje naast alle serieuze beslommeringen van het artsenbestaan. De Aal heet voluit Bert van Aalten en in 1981 verscheen hij op de Nederlandse tv met de carnavalskraker ‘Een brag die hé un krul in de steert’. Hieronder zien we hem in de polonaise tijdens het TROS-programma ‘Op volle toeren’, een teken in carnavalstijd dat je het goed hebt gedaan:

Een creatie van De Aal die de secretaris iets meer bekoort is het één jaar jongere ‘Sjanson de confiture’, een quasi intelligent onzin nummer dat op geraffineerde wijze Nederlandse en Franse woorden combineert en rijmt:

Je chante la chanson de confiture
Je tombe aussi toujours dans lamour
J’ai la caractere van een pendule
Mais quoi interesseert niemand een moer

Het refrein dat daarna volgt is werkelijk aanstekelijk met:

Le jour de gloire est arrivee au mon recette
La bicyclette sur un petite canape le jeu de boules
Pernod gaat ver boven m’n pette le retteketette

Een aantal jaar geleden zag de secretaris Van Aalten (1949) weer op tv verschijnen bij DWDD, maar zijn comeback was van zeer korte duur. Hij oefent nog steeds het tandartsvak uit, want hij praktiseert in Laren. De secretaris hoopte op Zorgkaart Nederland een muzikale waardering te vinden, maar helaas, geen van zijn patiënten heeft tot nu toe een reactie achtergelaten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s