Hokjesgeest (1) – Buschauffeurs

Toeval of niet, maar de secretaris vond enkele schrijfsels van op de dag nauwkeurig tien jaar geleden, toen dit NUtblog nog niet bestond. In het kader van een cursus ‘Korte verhalen schrijven’ creëerde hij een korte serie ‘hokjesgeest’, destijds ingeleid met de woorden: “Toegegeven, het is not-done, maar het is vermakelijk om mensen in hokjes te plaatsen. Lekker ongegeneerd (voor)oordelen vellen. Na enige, niet al te wetenschappelijke, ervaringen en reflecties kom ik bij enkele onschuldige activiteiten tot een heuse indeling.”

Hierbij een eerste exemplaar: Buschauffeurs (van lange reizen).

De kletsmajoor: snapt niet dat mensen vakantie, en dus ook een beetje rust nodig hebben. Ratelt aan een stuk door. Zou nog leuk kunnen zijn, ware het niet dat het niveau vaak bedroevend is. “Als u links kijkt, ziet u rechts niets” en “Als u de bingo gewonnen heeft, mag u bij de buschauffeur op schoot” zijn zijn meest gebezigde uitspraken.

De roekeloze: denkt “wij zijn groot, dus andere weggebruikers gaan wel opzij”. Funest voor reizigers met aanleg voor wagenziekte. Speelt graag het spelletje ‘zo laat mogelijk remmen’. Nog funester voor passagiers die een uiltje proberen te knappen. Is uiteindelijk net zo laat in Lloret de Mar als zijn collega’s.

Bron: jbswart.nl

De ideale: is correct, aardig en rijdt zoals het hoort. Verschaft de informatie die nodig is en overstelpt je niet met onzin. Houdt de bingokaarten op zak. Heet geen Jan, Henk of Kees. Thuisgekomen vraag je je alleen wel af: “Waarom is hij buschauffeur?”

De seksist: heeft last van het feit dat hij lang van huis is. Verlangt ernaar om samen met de reisleidster in een benauwde cabine de nacht door te brengen. Probeert overdreven bij elke vrouwelijke passagier zonder man in de smaak te vallen. Haalt zich de woede op de hals van alle mannelijke passagiers en ten slotte van iedereen.

Advertenties

3 gedachtes over “Hokjesgeest (1) – Buschauffeurs

  1. Ja heel treffend en waar. Wij hebben eens 24 uur (onderweg) naar Sitges zo’n kletsmajoor als buschauffeur gehad. Net ingestapt, zat ik een mooi boek te lezen en jawel hoor daar begon de eerste mop al en het hield niet op. Gelukkig had ik oordopjes meegenomen, lekker puh!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s