Nog meer vakantie stress: de camping-inspectie

In navolging van de beschermheer kan de secretaris het beamen: ja, ook hij heeft zin in de vakantie, want een vakantieloze zomer geeft een zekere leegte. Maar ook bij hem is er zeker sprake van enige stress. Nee, het betreft niet de beruchte inpakperikelen, het opzetten van de tent na een vermoeiende rit of aanhoudend kindergeruzie op de achterbank. Het spannendste ogenblik bij het gezin van de secretaris breekt overduidelijk aan bij het inspecteren en inschatten van een potentiële camping.

De secretaris gaat al jaren op de bonnefooi naar zijn vakantiebestemming. Kamperen vraagt om goed weer en derhalve dient er rustig afgewacht te worden hoe de weergoden Europa in de zomerperiode gezind zijn. Via weeronline worden enkele weken voorafgaand aan het vertrek enkele piketpaaltjes geslagen om de meteorologische ontwikkelingen in diverse regio’s in de gaten te houden. Dit levert vanaf de bank thuis in eerste instantie veel voorpret op, want tegelijkertijd onderwerpt de secretaris de campings in betreffende gebieden aan een grondige inspectie.

De reacties op Zoover werken daarbij ongelooflijk op de lachspieren: gasten die zeveren over een ontbrekend balletje bij de voetbaltafel, een incidentele stank op de plee of een niet helemaal correct afgeleverde bestelling van de ochtendbroodjes: er lijkt nergens zoveel geklaagd te worden als op vakantie. Tussen al dit genuil door is de secretaris zelf op zijn hoede voor bedreigende termen als ‘lawaai’, ‘starre eigenaar’, ‘geen schaduw’ of ‘animatieteam’.

Ook worden de prijzen en foto’s op de websites gewikt en gewogen en aan de hand van een aantal in het gezin democratisch vastgestelde criteria beoordeeld: de oudste zoon wordt opstandig zonder WiFi, dochterlief verdrietig zonder waterpret en de jongste zoon moet ruimte hebben om aan te kunnen klooien. Tevens dient ingeschat te worden of er voor de kinderen Nederlandse leeftijdsgenootjes aanwezig zijn om samen mee te spelen, zodat de secretaris onderwijl ruim baan kan geven aan zijn door het jaar heen onderdrukte bibliofiele genoegens.

De twijfel over de keuze van de camping slaat vlak voor vertrek soms al een beetje toe, maar is niets vergeleken bij het oprijden van het campingterrein: nu is het moment aangebroken dat één van de echtelieden het finale oordeel zal moeten vellen. Met lood in de schoenen wordt er een ommetje gemaakt en aangezien de emoties enigszins oververhit zijn, heeft de inspecteur van dienst niet meer alle criteria netjes op een rijtje. Bij terugkomst bij de auto kijken de andere vier gezinsleden hoopvol op en na een kort “En…?” doet de secretaris of zijn eega kort verslag van de bevindingen en wordt gezamenlijk een conclusie getrokken. U zult begrijpen dat bij een eerste afwijzing op de dag nog met enige moed naar een volgende bestemming wordt gereden, maar dat de druk bij elk volgend bezoek in het kwadraat toeneemt.

De laatste jaren ontstaat in het gezin van de secretaris de neiging om de camping-inspectie met z’n vijven te doen, want deze verantwoordelijkheid is in je eentje nauwelijks meer te dragen. Bovendien kunnen de spontane reacties van de kinderen (“joepie, een beekje!”) helpen om uiteindelijk dan toch een juiste keuze te maken. En, het moet gezegd worden: de secretaris kan, in al zijn omgevingsgevoeligheid, best tevreden terugkijken op de geselecteerde onderkomens van de afgelopen jaren. Misschien toch maar eens solliciteren bij de ANWB of de ACSI?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s