Sympathieke kunst: les rameurs perpétuels

Ten Zuidwesten van de Puy de Sancy, de hoogste vulkaan van midden-Frankrijk, ligt het Plateau de l’Artense. Het is een hoogvlakte waar de natuurelementen vrij spel hebben. Bij mooi weer in de zomer zindert er de zon. Bij slecht weer jaagt er in alle jaargetijden een koude wind de mistflarden langs de heuveltoppen die te ruw zijn om er iets te verbouwen. Het is zo’n gebied waar, buiten de traditionele illegale varkensslacht in de herfst, nooit iets gebeurt. Op het jaarlijkse dorpsfeest na natuurlijk. Want hoe klein het gehucht ook is, eenmaal per jaar is het “en fête”, drinkt iedereen te veel wijn en kan men er weer een jaartje tegen in deze rauwe omgeving, waarvan je je afvraagt waarom er überhaupt ooit mensen zijn gaan wonen. De mensen trekken er ook weg trouwens, de urbanisatie slaat er genadeloos toe.

Evengoed hebben deze desolate dorpjes wel mooie namen. Montboudif, Egliseneuve d’Entraigues, Picherande… en kijk ‘ns aan… we worden getipt dat er bij de Cascade van Egliseneuve een fraai kunstwerk gebouwd is. We geloven onze oren bijna niet. Kunst in deze negorij? Dat moeten we zien. Allen daarheen!

En inderdaad. Eenmaal gearriveerd op de plek van de waterval blijkt de Cascade al een kunstwerk op zich. Een heldere waterstraal stort zich een kleine twintig meter naar beneden, omringd door een frisgroene vegetatie. En dan ontwaren we in de bedding van de rivier het kunstwerk van François Klein. Een houten roeiboot waarvan de roeispanen onvermoeibaar worden aangedreven door de kracht van het vallende water. Vandaar de naam les rameurs perpétuels. We bekijken nieuwsgierig de aandrijfmechaniek en concluderen: een heel sympathiek stuk kunst in een omgeving waar je het niet verwacht. Om blij van te worden.

IMG_2172

Het kunstwerk maak deel uit van een serie kunstwerken rondom het Sancy massief: Horizons – art nature en Sancy. Meer info hier.

Advertenties

Een gedachte over “Sympathieke kunst: les rameurs perpétuels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s