De Sommerrodelbahn, een verbindend familie-uitje

Met een gezin met drie kinderen een paar weken op een camping vertoeven: het klinkt aanlokkelijk, maar in de praktijk lijkt het wel een politiek en democratisch spel: het is continu prakkezeren, alternatieven opvoeren en compromissen sluiten, laverend tussen de uiteenlopende behoeften van eigenwijze personages. Gelukkig zijn er altijd activiteiten die alle gezinsleden gelukkig maken en in het buitenland heb je soms nog extra mogelijkheden. Zo is in huize secretaris de rodelbaan een term die tot een unaniem enthousiast geluid leidt.

In Nederland is het aanbod zeer beperkt en het halve werk (hoe zit het met die berg van Thijs Zonneveld eigenlijk?), maar in Duitsland hebben wij er inmiddels een aantal uitgetest. De ‘Sommerrodelbahn’ is de zomerse tegenhanger van de bekende rodelbaan die we van de Olympische Winterspelen kennen. Daarin suizen durfals in ogenschijnlijk krakkemikkige karretjes met een noodgang naar beneden op een ijzige baan. In de zomer ziet het er allemaal wat luchtiger uit, zowel qua sfeer als wat betreft de kledij.

Vanuit de camping in Luxemburg konden wij de rodelbanen van Saarburg en Riol (Moezel) bereiken. Over die in Saarburg kunnen we een vrij hard oordeel vellen: te kort, niet spectaculair en veel te veel luidruchtige Brabanders. Dat krijg je ervan, als je deze bij een Landal GreenParks accommodatie situeert. Wilt u ondanks deze bezwaren er toch heen, ga dan eerst wat verder naar boven om uit de automaat bij het Landal gebouw (goedkopere) muntjes te halen.

Het exemplaar in Riol daarentegen kon op veel meer stemmen rekenen vanuit het gezin van de secretaris. Op de laatste vakantiedag werd deze door de kinderen zelfs democratisch verkozen tot leukste uitje, waardoor deze rodelbaan als afsluiter voor een tweede keer werd bezocht. Angst bekroop ons, toen bij het binnenrijden van Riol donkere wolken zich boven de heuvel samenpakten, maar gelukkig waren de karretjes uitgerust met overkapping.

Foto: T. Klijn
Foto: T. Klijn

Het bijna 1200 meter lange, tamelijk hobbelige parcours is ook geschikt voor waaghalzen, want er kunnen flinke snelheden van (zeker bij natheid) wel 40 km per uur bereikt worden. Voor de iets behoedzameren onder ons: de rem werkt uitstekend, zodat u zich ondertussen kunt vergapen aan het Moezeldal. Spreek van te voren met uw kroost wel goed af hoeveel ritjes er in het vat zitten, want het vakantiegeld jaagt u er zo doorheen.

In Riol mogen kinderen vanaf zeven jaar in hun uppie plaatsnemen in een wagentje om zodoende hun heldhaftigheid aan papa en mama te tonen. Het personeel is ook een stuk gemoedelijker dan in Saarburg. Ideaal om te combineren met een dagje toeren langs de Moezel of een bezoek aan het prachtige Trier, want een dagvullend uitje is een rodelbaan niet. Viel Spass!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s