Vlieg mee met NUt: acht nummers met “fly” in de titel

Volgende week hoopt de secretaris zijn tweede vliegreis van het jaar te maken. Een uitzonderlijke luxe, want de laatste jaren heeft hij slechts sporadisch het luchtruim gekozen. De muziek op en rond vliegvelden is vaak niet om over naar huis te schrijven, terwijl er genoeg leuke nummers met “fly” erin zijn verschenen. Hierbij een kleine bloemlezing van de secretaris:

  • Frank Sinatra – Fly me to the moon (1964): De secretaris is helemaal niet zo’n Sinatra fan, maar bewondert wel het gemak waarmee de Amerikaanse entertainer zich door dit nummer beweegt. Vijf jaar later werd het liedje bewaarheid, althans voor Neil Armstrong en de zijnen.
  • Silver Convention – Fly robin fly (1975): Simpelweg hilarisch. Slechts zes verschillende woorden komen in dit niemendalletje voor, maar krijg het maar eens uit je hoofd. Het was wel verstandiger geweest als de drie Duitse zangeressen eerst een paar danslessen hadden genomen.
  • Donald Fagen – The nightfly (1982): Titeltrack van het album waarop ook het beroemdere I.G.Y. prijkt. Wijlen Jeff Porcaro van Toto speelt drums op dit artistieke en sympathieke nummer waar jazz en pop heerlijk samensmelten.
  • Randy Crawford – One day i’ll fly away (1980): Regelrechte klassieker, waarvan de secretaris zich niet kan voorstellen dat iemand dit koud laat. Talentvolle gospelzangeres die ook beïnvloed is door Quincy Jones. Jammer dat we daarna weinig meer van haar gehoord hebben.
  • Steve Miller Band – Fly like an eagle (1976): Lied dat het meest het vrijheidsgevoel van vliegen benadert en de geest in andere sferen kan brengen. Niet erg scheutig met hits, deze inmiddels zeventiger, maar met daarnaast o.a. “Abracadabra” en “The Joker” heeft hij zeker een stevig plekje in de popgeschiedenis ingenomen.
  • Curtis Mayfield – Superfly (1971): Toegegeven, de secretaris had tot voor kort slechts vaag van deze artiest gehoord, maar deze ondergewaardeerde soul- en funkzanger swingt erop los. “Superfly” is de soundtrack van de gelijknamige film, waarin Mayfield commentaar levert op het zware leven in het getto.
  • Janis Ian – Fly too high (1979): Over ondergewaardeerde artiesten gesproken….Kleine singer-songwriter die vooral bekend is door het gevoelige ‘At seventeen’. Opmerkelijk was haar samenwerking met fan Conny Vandenbos begin jaren ’80.
  • 10cc – I’m Mandy fly me (1976): Het nummer kent de secretaris eigenlijk niet, maar alleen de ontstaansgeschiedenis van de titel. National Airlines hadden destijds posters met aantrekkelijke stewardessen die de mensen uitnodigden om met hen te vliegen:”I’m Cindy, fly me”.
Advertenties

2 gedachtes over “Vlieg mee met NUt: acht nummers met “fly” in de titel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s