Hokjesgeest (3) – Museumbezoekers

De derde aflevering in de reeks ‘hokjesgeest’. Soms is het best lastig om je in een museum te concentreren op het getoonde aanbod, want die andere bezoekers kunnen hoogst amusant of irritant zijn….hier een greep uit de verschillende typen bezoekers:

De quasi-erudiet: getooid met het brilletje ver op de neus, loopt dit figuur nogal belangrijk te doen in een museum. Op elk werk dient het nodige afgewogen en esthetische commentaar geleverd te worden. Andere museumgasten wordt daarbij weinig ruimte gegund. Vooral scholieren en mensen met slobberige kledij kunnen op minderwaardige blikken rekenen. Eventuele aantekeningen worden benut om de blits te maken op dure recepties.

De verdwaalde CKV-er: deze puber is verplicht om eens cultuur te snuiven, maar hoort eigenlijk in Nou Camp of bij een concert van Britney thuis. De schrik van de quasi-erudiet, maar ook van suppoosten en medescholieren die wél oprechte interesse hebben. Probeert binnen een kwartier de ronde te doen.

Bron: kunstbeeld.nl

De kennisvreter: zie hem of haar daar zitten, gewapend met notitieblok. Het rustpunt van het museum, dat geduldig gedetailleerde aantekeningen maakt bij elk aansprekend werk. Vaak in het bezit van een stoeltje of een ander zitvoorwerp. Zit dan op gepaste afstand te genieten. Kun je er goed bij hebben, want deze kunstliefhebber geeft je het gevoel dat je een belangrijke tentoonstelling bezoekt.

De notoire deelnemer aan rondleidingen: is haantje de voorste bij het plaatsvinden van rondleidingen. Maakt dan een fanatieke indruk, maar is eigenlijk te lui om zelf door het museum te struinen. In eerste instantie behaagt deze persoon de gids, maar wekt naarmate de rondleiding vordert steeds meer irritatie op. Vergeet uiteindelijk een fooi te geven.

Advertenties

Een gedachte over “Hokjesgeest (3) – Museumbezoekers

  1. Briljant! Aanvulling: de verf-fetisjist – is bovengemiddeld geïnteresseerd in de details van een werk. Trekt zich niets van vloerstrepen aan en staat zo dicht op een kunstwerk dat suppoost in actie komt. En … doet het vervolgens in andere zaal weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s