Hokjesgeest (4) – Verzamelaars

Kroonkurken, smurfen, deurklinken of espressokopjes. Iedereen heeft wel een oom, neef of broer die verzamelt – of is spaart het juiste woord?
Niets mis mee en maar goed ook voor sommigen. Veel verzamelaars ontlenen er een deel van hun bestaansrecht aan; het is voor hen een levensdoel op zich.

Eerder is al een platenverzamelaar de revue gepasseerd op dit blog. De platencollectie van Paul Mawhinney liet zelfs de Library of Congress versteld staan; zijn collectie is namelijk twee keer zo groot.
Er is een classificering te herkennen bij die verzamelaars. Aardig om ze ’ns op een rijtje te zetten in deze vierde deel van ‘Hokjesgeest’. De meesten hebben trouwens een bepaalde vorm van OCD / OCS.

Verzamelaarsjaarbeurs

Hobbyisten: zijn vaak obsessief bezig om hun verzameling compleet te krijgen. Het zijn amateurs; collecties blijven meestal beperkt tot vingerhoedjes, stripboeken, ansichtkaarten, etc. De meesten doen het naast hun reguliere werk en zijn vaste bezoekers van de Verzamelaarjaarbeurs.

Rage-verzamelaars:
flippo’s! Of het neefje dat alles van een sponsig cartoonfiguur heeft, je kent het wel. Deze vorm is vaak van voorbijgaande aard.

Collectioneurs: verzamelaars die trachten een serieuze collectie op te bouwen. Specialismen zijn o.a. boeken, cartografie, cultuur- en natuurhistorie. Denk aan iemand als bibliofiel Boudewijn Büch.
Kunstverzamelaars horen hier ook bij, zoals Helene Kröller-Müller en de heren Boijmans en Van Beuningen. Zij brachten hun collecties onder in musea in Otterlo en Rotterdam. Overigens vind ik veel antiquairs ook in dit hokje passen; zij specialiseren zich op verschillende gebieden.

Hoarding

Hoarders: dit zijn echte dwangneuroten die werkelijk álles bewaren en het niet kunnen helpen. Tegenwoordig worden er ware freakshows over uitgezonden. Mensen die met deze vorm van OCD leven, weten niet anders en zijn ook dikwijls jaren onder psychiatrische behandeling.

Salon-kunstverzamelaars:
rijken die hun kunst laten verzamelen omdat men zelf geen tijd heeft. Puur voor de vorm dus, geen ware liefhebbers deze mensen …

Ten slotte een tip: neem het verzamelen niet té serieus. Wat blijft er immers over als je collectie compleet is. Dan begin ik opnieuw, zegt u, dat kan natuurlijk 👀

Zero Freitas

En zorg voor een goede beheerder of koper voor uw verzameling als u niet meer in staat bent deze zelf te beheren. Dit lukte Mawhinney na vele pogingen. Platenverzamelaar en busmagnaat Zero Freitas (zie foto) kocht alles van hem. Zeventien stagiars zijn nu dagelijks bezig de collectie te digitaliseren, à 500 lp’s per dag (video)

Afbeeldingen: dailycappuccino.nl, independent.co.uk en Wikipedia

2 gedachtes over “Hokjesgeest (4) – Verzamelaars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s