Melancholie mag (3): met Thom Hoffman en Tim Hardin zoeken naar Eileen

Jaren terug schreef de secretaris over een zeer geslaagde combinatie van muziek en film, in dat geval het nummer I’ve seen that face before van Grace Jones in de film Frantic, met Harrison Ford. Bijna acht jaar na dato komt de secretaris met een nieuw voorbeeld op de proppen, maar dan binnen het thema ‘Melancholie’. Want de speelfilm Zoeken naar Eileen uit 1987 van regisseur Rudolf van den Berg, is eigenlijk één en al melancholie; een cocktail van verlies, heimwee, verlangen en zoeken.

Het verhaal gaat over de Philip de Wit, die zijn jonge vriendin Marian verliest aan een auto-ongeluk en dientengevolge het leven niet meer zit zitten. Maar op een dag komt hij een vrouw tegen die als twee druppels water op Marian lijkt. Hun ontmoeting is kort maar de hoofdpersoon wil daarna met haar verder en begint een zoektocht. Zijn enige aanknopingspunten zijn dat ze uit Noord-Ierland komt en dat ze Eileen heet.

Thom Hoffman
Thom Hoffman

De secretaris heeft de film wellicht al twee decennia geleden gekeken, maar enkele herinneringen zitten gebeiteld in zijn hoofd: allereerst hoofdrolspeler Thom Hoffman, destijds een zeer populair acteur. De mysterieuze en gecompliceerde Hoffman, zelden getypecast als een lachebekje, kan als geen ander de bij voorbaat kansloze zoektocht van Philip gestalte geven. Uiteraard regent het in deze film net wat vaker dan gemiddeld en met verfomfaaide haardos en jas is Hoffman de vleesgeworden wanhoop.

Tim Hardin

Maar met bovenstaande ingrediënten is de melancholie nog niet compleet. Door Zoeken naar Eileen, overigens gebaseerd op een boek van Leon de Winter, wordt de tragische singer-songwriter Tim Hardin aan de vergetelheid ontrukt. Philips verlies en verlangen worden begeleid door de hartverscheurende klanken van Hardins klassieker ‘How can we hang on to a dream’ uit 1966. Hardin maakte furore op het Woodstock-festival, maar zijn muzikale loopbaan raakte al snel in het slop door zijn drugsverslaving, waaraan hij uiteindelijk in 1980 overleed. Hoffman, regen en Hardin: zelfs de meest hardvochtige ziel zal hier niet tegen bestand zijn.

Een gedachte over “Melancholie mag (3): met Thom Hoffman en Tim Hardin zoeken naar Eileen

  1. ‘Hang on to a dream’ is een schitterend nummer, ook in de uitvoering van Rudy Bennett en zeker ook van The Nice. Tim Hardin’s Misty Roses is trouwens ook mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s