Gezocht: Lid klankbordgroepen (circa 24 uur per week)

De secretaris werkt al bijna vijftien jaar, dus van enige senioriteit is inmiddels wel sprake. Hij is behoorlijk tevreden met zijn huidige baan, ofschoon er natuurlijk altijd wat te zeiken valt. Hij beseft bovendien dat een managers- of zeer specialistische functie er om diverse redenen en ambities er niet in zit. Er zou waarschijnlijk geen blog meer van zijn hand verschijnen en dat zou toch jammer zijn.

Zo heel incidenteel is de secretaris een spreker op een of andere bijeenkomst in de zorg; binnenkort zou u hem kunnen bewonderen op het NEVI zorgcongres. Dit brengt een stapje dichter bij de functie die hij na twee of drie jaar werken “voor later” bedacht had, namelijk lid van stroperige en mistige klankbordgroepen van diverse pluimage. De secretaris zal u kort uitleggen waarom hem dat de ideale baan lijkt.

Alleen al het woord klankbordgroep is natuurlijk geweldig. Het is toch fraai als je op feestjes kunt vertellen dat je hier en daar als klankbord fungeert: dat je “een luis in de pels bent”, “belangrijke bestuurders van gevraagd en ongevraagd advies voorziet” en “je licht laat schijnen over relevante ontwikkelingen.” Het getuigt immers van expertise, ervaring en bekendheid als men voor dit soort aangelegenheden wordt gevraagd.

screenshot021
Bron: Ljc-mtb.nl

De facilitaire omstandigheden bij een gemiddelde klankbordgroepbijeenkomst zijn ook niet verkeerd: deftige locaties, goed verzorgde lunches, Wifi bij de hand om tijdens de dode momenten – die er ongetwijfeld genoeg zijn- contacten te onderhouden over andere klankbordgroepen. Deze vormen trouwens een uitstekend excuus om regelmatig een keurige afmelding te schrijven, want ook hier geldt de wet van Murphy: in de praktijk vinden de bijeenkomsten vaak op hetzelfde tijdstip plaats. Gelukkig is een zichzelf respecterend klankbordgroeplid in staat om zijn betrokkenheid daardoor niet in het geding te laten komen: via een welgemeend succes aan de voorzitter en een vriendelijk verzoek om de notulen garandeert hij “de volgende keer weer van de partij te zijn.”

De beste zijn de klankbordgroepen die in een constructie zitten met daarboven een stuurgroep (met de beslissers) en eronder een werkgroep (met de uitvoerders), zodat de leden van de klankbordgroep heerlijk ontspannen hun in de mist verdwijnende mening kunnen geven over deze of gene thema. In totaal 24 uur lijkt wel ongeveer het maximum, want al dat reizen, koffie drinken en voorbereidende stukken lezen gaat de secretaris niet in de koude kleren zitten. Over kleren gesproken, dat is voor de doorgaans informeel getooide secretaris nog wel een puntje. Maar als u een geschikte functie weet, dan wil hij best een colbertje aanschaffen!

Advertenties

2 gedachtes over “Gezocht: Lid klankbordgroepen (circa 24 uur per week)

  1. Zo’n luchtige en relativerende toon bevalt mij wel en wie niet kan lachen met ernstige dingen, zoals bijvoorbeeld in de Zorg, is geen serieus mens want een beetje humor is alleen maar een komische manier om serieus te zijn. Ook door de gebreken wat minder serieus te nemen, hebben we er ook geen of minder angst meer voor. Sommige bobo’s zullen er ongetwijfeld anders tegenaan kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s