To manage is human. En het is nog best simpel ook.

To sell is human, zo stelt Daniel Pink in zijn boek met de gelijknamige titel. Zit wat in. Of je nou verkoper bent, leraar, politicus, echtgenoot of opvoeder… je zult je ideeën overtuigend aan anderen over moeten brengen. Maar, denk ik dan, zo kan ik er nog wel eentje bedenken. To manage is human. Of we nou boekhouder zijn of student, opvoeder of arts, allemaal hebben we te maken met het managen van onszelf en de mensen om ons heen. Zonder een beetje management gebeurt er immers niets óf lopen de zaken in het honderd. Toch?

Ligt er een beetje aan hoe je er tegenaan kijkt. In de ogen van kritische persoonlijkheden zoals ik lopen de meeste zaken hoe dan ook in het honderd. We prutsen maar wat aan met z’n allen. Managers zijn, op welk niveau dan ook, meer een probleem dan een oplossing. Hoe komt dat toch? De bedoelingen zijn vaak juist goed. Bijna niemand zit er expres een potje van te maken. Nee, zelfs die belabberde manager op uw werk waar je drie zinnen terug aan dacht, zelfs die doet oprecht zijn best.

Het kan gelukkig beter. En daarvoor is enkel een beetje begrip van één simpele metafoor nodig. We gaan proberen je managersbestaan te verbeteren in drie bescheiden alinea’s en zes adviezen!

Management heb je nodig omdat zaken complex zijn. Die complexiteit is echter op zichzelf weer eenvoudig. De ene helft van de complexiteit gaat over ontwikkeling. Die ontwikkeling is in principe gewenst, want die zorgt ervoor dat een zaak verandert van een huidige situatie in een te prefereren situatie. Meestal hebben we die te prefereren situatie dringend nodig (als bedrijf om te overleven bijvoorbeeld). Daarom wil de manager in u deze ontwikkeling stimuleren. Daarom scheppen we vrijheden voor onszelf en voor anderen. 

Maar… als de dingen zich te snel en te weinig gericht ontwikkelen wordt het een janboel. Daar zijn we bang voor. Controle neemt die angst weg. De andere helft van de complexiteit gaat dan ook over controle. Er moet focus in de ontwikkeling aangebracht worden, bovendien zijn de middelen die we aan kunnen wenden voor de ontwikkeling beperkt. Om te voorkomen dat de zaak uit de hand loopt, scheppen we daarom regels. Regels bieden controle. 

En dan nu aandacht voor het moment dat het misgaat. Kennelijk realiseren de meeste managers zich niet dat de twee helften van complexiteit direct met elkaar verbonden zijn. Hier is de beloofde metafoor: communicerende vaten. Elke keer als een manager zich laat leiden door zijn angst en een regel verzint die de vrijheid inperkt, draait hij het ontwikkelingspotentieel de nek om. Elke keer als dezelfde manager de vrijheid verhoogt, neemt de kans toe dat de zaken totaal uit de hand lopen. 

Wat zijn de oplossingen? Ik heb een zestal adviezen voor de manager.

  1. Als je zelf en anderen weten waar je naartoe wilt, dan heb je veel kans dat de geboden vrijheid vanzelf leidt tot ontwikkelingsfocus in die richting.  Zorg daarom voor een helder punt aan de horizon. Heb je meteen al minder controle nodig.
  2. Ben je altijd bewust van de communicerende vaten van ontwikkeling (= vrijheid) en controle (=regels). Voor je een besluit neemt over een mogelijke regel, denk dan heel diep na wat de ongewenste bijeffecten zullen zijn.
  3. Realiseer je dat angst een slechte raadgever is. Ontwikkeling is zeker noodzakelijk voor het overleven op de lange termijn, regels zijn misschien nodig voor het overleven op de korte termijn. Heb dus lef. 
  4. Onderschat de kracht van jezelf en de mensen om je heen niet als het op ontwikkeling aankomt. Vrijheid werkt echt. 
  5. Onderschat de schade veroorzaakt door regels niet. Je kunt jezelf en de mensen om je heen echt heel gemakkelijk frustreren en ontmoedigen als je puntje 2 negeert.
  6. Overschat de effectiviteit van regels niet. Ze worden genegeerd of gefuckt als het enigszins kan. Regels werken dus meestal niet, maar brengen wel schade toe. Lees anders dit nog eens. 

Ziezo, ook weer opgelost. Veel managementplezier!

Advertenties

2 gedachtes over “To manage is human. En het is nog best simpel ook.

  1. Inderdaad, goed stuk met heldere boodschap. Het is angst (dus controle) versus vrijheid (dus ontwikkeling), dit speelt niet alleen in organisaties maar ook op individueel niveau. Ogenschijnlijke tegenpolen, maar ze kunnen o zo dicht bij elkaar liggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s