De krentenbol: ideale weekend- en reismakker

De secretaris en zijn eega smeren wekelijks circa 100 boterhammen voor het gezin om mee te torsen naar school en werk. Ingegeven door gezondheidsrichtlijnen uit het onderwijs en door calvinistische en financiële drijfveren zijn dit vaak met liefde maar soms ook met vette tegenzin netjes gesmeerde bammetjes met pasta, speculoos, pindakaas of kaas. Scholen zijn er inmiddels scherp op dat kinderen niet met obesitas het pand verlaten. Daarnaast wil men afgunstige blikken naar overheerlijke lunches zoveel mogelijk voorkomen.

Maar om dit monotone en dagelijks terugkerende klusje soms enigszins te verlichten, bestaat er een ideaal product voor mensen die zich er zonder al te veel gezondheidsrisico’s makkelijker van af willen maken: de krentenbol. Maar doordeweeks strooit de secretaris toch niet al te kwistig met dit rondje broodje. De krentenbol is meer een verrassing voor in het weekend, wanneer de saaie grof volkoren plaatsmaakt voor afbakbroodjes en krentenbollen of -brood.

rozijnenkrentenbollen-300x189
Lekkertafelen.nl

Maar bovenal is de krentenbol de ideale reismakker voor in trein, vliegtuig en tijdens lange autoritten, althans voor Nederlanders. Zuid-Europeanen bijvoorbeeld, moeten altijd wel lachten om ons gehannes en conservatieve uitgangspunten rondom eten. Zelf gesmeerde boterhammen worden, zeker naarmate de reis langer duurt, tot een onsmakelijk en klef geheel. Tevens voorkomt het gejeremieer bij kinderen die ruziën om de laatste boterham met chocoladepasta. En wat is nu viezer dan appelstroop die zich een vrije weg heeft gebaand in het boterhamzakje?

De houdbaarheid van een zak krentenbollen is relatief verrassend lang. De secretaris heeft wel eens na een tripje van een week op de terugweg nog geknabbeld aan overgebleven krentenbollen zonder consequenties voor de peristaltiek. Toegegeven: het is niet het allergezondste hapje, maar volgens de geactualiseerde Schijf van Vijf bewandelt de krentenbol de middenweg: qua broodproduct een betere positie dan een croissant of witbrood. Tenslotte herbergt de ronde bol ook nog een levenswijsheid, getuige het gezegde “Het leven is net een krentenbol, met af en toe een hard stukje.”

Advertenties

2 gedachtes over “De krentenbol: ideale weekend- en reismakker

  1. Ha krentenbollen. Bwurk! Ik kan ze niet meer zien na bijna dertig jaar duurtrainingen. Wij besmeerden ze van pure ellende met banaan, suiker of hazelnootpasta om daarna 180 kilometer te gaan fietsen bij een graad of drie. Ik geef mijn portie graag aan Fikkie, of aan de secretaris. Zeker als het zo’ krentenbol is met veel te weinig krenten/rozijnen erin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s