Kleine dingen groot #20: Duim bij Lent

Gisteren was de opening van het Rivierpark/ Spiegelwaal in Nijmegen(-Noord), afgesloten met een spectaculaire lichtshow. Burgemeester Bruls sprak de mooie woorden dat de Waal nu niet meer langs, maar door Nijmegen stroomt. De Waal is inderdaad nu veel meer een verbindende schakel geworden: steeds meer mensen zullen ontdekken dat er “aan de andere kant” ook genoeg te beleven valt.

Afgelopen najaar werd door hoogwaardigheidsbekleders al een voorproefje genomen door een levensgrote duim uit een dijk te halen, als symbool voor het feit dat de Waal bij Nijmegen meer ruimte heeft gekregen. Inmiddels heeft deze duim een nieuw plekje gekregen aan de oostelijke dijk bij de Spiegelwaal, zoals de nevengeul nu officieel heet.

Duim

Het project Ruimte voor de Waal Nijmegen is een van de omvangrijkste en meest in het oog springende projecten die gerealiseerd zijn in het kader van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. De kans op een overstroming voor Nijmegen is daarmee in de toekomst veel kleiner geworden. Opvallend aan het project is ook dat de oplevering eerder heeft plaatsgevonden dan gepland. Een zeldzaamheid, want zulke trajecten vergen doorgaans een bijzonder lange adem.

Door de aanleg van de Spiegelwaal is in hartje stad een eiland ontstaan. Drie nieuwe bruggen verbinden het eiland met Nijmegen-Noord. De waterveiligheidsmaatregelen zijn zo uitgevoerd dat er ook volop ruimte is voor recreatieve activiteiten. Genoeg kansen dus voor sport, horeca, natuur en cultuur. Daarom een grote duim omhoog voor dit project!

 

 

Een gedachte over “Kleine dingen groot #20: Duim bij Lent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s