Mocht u wakker liggen: tien nummers met ‘nacht’ in de titel

Opvallend in de popmuziek is dat de nacht veel vaker bezongen lijkt te worden dan de dag. Maar misschien is het vrij logisch; de nacht is de periode voor de meest intense lichaams- of geestestoestanden: variërend van liefde en creativiteit tot angst en diepe vermoeidheid. Ideale voedingsbodems voor doorleefde muzikale inspiratie dus.

De secretaris startte een lijstje met mooie nummers met ‘Night’ in de titel, maar kreeg al gauw te maken met een luxe-probleem. Daarom besloot hij het onderzoeksdomein te vernauwen: samentrekkingen telden niet mee, waardoor schitterende creaties als ‘Nightfly’, ‘Nightporter‘ en ‘Nightshift’ buiten mededinging bleven. Daarom hier een bescheiden greep uit het enorme nachtpotentieel (N.B. alle talen toegestaan):

 • The four seasons – December 1963 (Oh what a night) (1975): Vooruit, het tweede deel van de titel rekenen we ook mee. Band die inmiddels zo’n 45 jaar bestaat, met de onvermoeibare Frankie Valli (hij zong ook de titelsong van Grease) als constante factor en leadzanger. Zeer vrolijk nummer dat het best in de nacht op een discovloer tot zijn recht komt.
 • Lionel Richie – Running with the night/ all night long (1983): Kennelijk was Lionel Richie in die tijd een nachtbraker, want er prijken twee nachtelijke hits op zijn succesvolle album ‘Can’t slow down’. Aan het eerste leveren bekende artiesten een bijdrage: Steve Lukather neemt de gitaarsolo voor zijn rekening en de later doorgebroken Richard Marx zingt mee op de achtergrond, evenals op ‘All night long’ overigens, waarvan het intro zeker niet te versmaden is. Het nummer stelt Richie in staat om de Olympische Spelen van Los Angeles 1984 af te sluiten.
 • Doe Maar – Nachtzuster (1983) en Gregory Isaacs – Night nurse (1982): De secretaris maakt even een uitzondering op de spelregels, want wie verlangt er zo nu en dan niet naar de geborgenheid van een nachtzuster? En beide hits verdienen het om vernoemd te worden. ‘Night nurse’ behoort zeker tot de meest ultieme reggae-klassiekers en Doe Maar brengt een ode aan de verpleegkundigen die zich ’s nachts in het ziekenhuis uitsloven, terwijl wij allemaal op één oor liggen.
 • Frank Sinatra – Strangers in the night (1966): ‘Ol’blue eyes’ komt ook in dit lijstje voor. De beginzin is al zo mooi met “Strangers in the night, exchanging glances. Wond’ring in the night…”. Het nummer werd gecomponeerd door een andere oude bekende: Bert Kaempfert. Juist ja: van die waterlelies….
 • Dalida – Buenas noches mi amor (1958): Mede dankzij Mart Smeets maken we een uitstapje naar een andere taal, want de sportcommentator en -presentator haalde de Franse zangeres van Egyptisch/Italiaanse komaf uit de vergetelheid bij zijn Avondetappe uitzendingen. Dalida’s tragische levensverhaal past in het rijtje Piaf, Callas en Schneider en maakt het lied daarmee nog indringender.
 • Guus Meeuwis – Het is een nacht (1995): Van een hele andere orde is hét studentennummer aller tijden. De secretaris had het geluk dat deze zo ongeveer uitkwam tijdens zijn introductie aan de universiteit. Van “kledingstukken die van jou of mij kunnen zijn” kwam het niet bij de secretaris, maar het waren ontegenzeggelijk memorabele en lange nachten….
 • The Eagles – One of these nights (1975): De nachten bij The Eagles zijn ook lang, getuige deze hit uit de jaren zeventig. Het intro zal bij menigeen in het geheugen gegrift staan. ‘One of these nights’ wordt niet gezongen door de dit jaar overleden Glenn Frey, maar door Don Henley.
 • Murray Head – One night in Bangkok (1984): Dit nummer is geschreven voor de musical Chess, die over een schaaktoernooi gaat. De muziek is geschreven door Benny en Björn van ABBA. De ingeblikte stem van Murray Head past perfect bij de inhoud, een kritische beschrijving van het (nacht)leven in de Thaise hoofstad en wordt ingeleid door klassiek intro. Bevat ook de treffende zinnen “One night in Bangkok makes a hard man humble. Not much between despair and ecstasy”
 • Chicago – Stay the night (1984): De secretaris is normaliter niet zo’n Chicago-fan, maar deze mag er zijn, mede dankzij de dynamische videoclip met traditionele elementen als een achtervolging en een bloedmooie vrouw, Ingrid Anderson geheten. De jongste nakomeling van de secretaris kreeg de clip laatst voorgeschoteld en amuseerde zich kostelijk.
 • The Moody Blues – Nights in white satin (1967): We eindigen de nachtelijke reeks met een regelrechte klassieker. Er is al veel gespeculeerd over de betekenis ervan, maar de secretaris concentreert zich liever op de sfeer die Justin Hayward en zijn mannen creëren met hun symfonische geluid. Afgelopen jaar voor het eerst buiten de top 100 van de Top 2000 gevallen. Daar moet dit jaar wat aan gebeuren!

 

 

 

 

4 gedachtes over “Mocht u wakker liggen: tien nummers met ‘nacht’ in de titel

 1. Illuster rijtje, secretaris. Daar is goed mee te leven. De suggestie van Trudy is geweldig maar heeft als nadeel: enigszins seizoengebonden. Mijn favoriete aanvulling ‘by far’ om een dozijn vol te maken, en in tientallen uitvoeringen verkrijgbaar: Help My Make It Through The Night maar dan in de versie van de onvolprezen Gladys Knight & The Pips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s