Terug naar Herveld

Dit NUtblog is, voor diegenen die dat nog niet weten, gestoeld op een heus convenant dat alweer stamt uit 2003. Dit manifest bevat hele serieuze zaken, maar eindigt met een kwinkslag door middel van de zogenaamde ‘wal noch kant voorwaarden’. Eén van deze ludieke zaken behelst de volgende vereiste: ‘Elke deelnemer dient eenmaal in zijn of haar leven in Herveld (Gld.) te zijn geweest, doch ook niet veel frequenter.

cropped-jarno1

 

De secretaris was onlangs voor de derde keer in Herveld. De eerste keer betrof het een wandeltocht in het kader van een -overigens niet uitgelopen- Vierdaagse. De tweede keer bezocht het gehele NUtblog het memorabele afstudeerfeest van de heer J. Scholten, thans dirigent en componist, en nog steeds woonachtig in dit Gelderse dorp. Daar bleken de werelden van ambitieuze academici en doorgewinterde dorpelingen mijlenver uit elkaar te liggen.

Twee weken geleden stond op de werkagenda van de secretaris een interview met een patiënt te Herveld. Aangezien een prachtige, droge ochtend was voorspeld, besloot hij om de 14 km op het stalen ros af te leggen. Aangezien de interviewer in kwestie een transpirerende entree wilde vermijden, vertrok hij ruimschoots op tijd. Zodoende ontstond de gelegenheid om het dorp eens goed in zich op te nemen.

Opmerkelijk is dat het langgerekte Herveld opgesplitst is in Noord en Zuid. De historische kern ligt in Zuid, terwijl  Herveld-Noord pas na 1850 tot ontwikkeling kwam. De geschiedenis van Herveld gaat verrassend ver terug: vondsten uit de omgeving wijzen op bewoning in de nieuwe steentijd en bronstijd (circa 4000-1000 v Chr) en in de Romeinse tijd lag er vrijwel zeker een Bataafse nederzetting.

HervL

Het dorpsplein (in Noord) is van oudsher de ontmoetingsplek waar gekletst en geroddeld wordt. Daarom staat er een bronzen ‘leugenbankje’. Op het bankje zit een duiveltje dat verhalen voorleest. Het kunstwerk is niet alleen om te bezichtigen, maar ook om lekker even op te gaan zitten. Vanaf het bankje kan men constateren dat er wel degelijk enkele voorzieningen zijn: de boodschap kan in de Coop worden gedaan en er is zelfs een heuse fietsenzaak te vinden.

Op de terugweg kwam de secretaris nogmaals door Zuid. Hij passeerde daarbij de molen ‘De Vink’ en museumboerderij ‘Den Tip’. Hun website beweert: “vanaf het moment dat u de boerderij  betreedt, ruikt u nog het boerenleven van weleer.” Het is niet eens nodig om daarvoor het museum te betreden: wie door Herveld-Zuid fietst of wandelt waant zich enkele decennia terug in de tijd. Niet verkeerd voor geciviliseerde geesten om zich eens in dergelijke contreien te begeven.

HervWaal

De secretaris kan achteraf spreken over het succesvolste bezoek aan Herveld, en dit kwam niet alleen door het prettige weer en het zinvolle interview. Hij maakte nog een kiekje van de Waal bij het oversteken van de brug bij Ewijk. Wellicht gaat de secretaris deze voorwaarde uit het convenant met voeten treden….

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s