Étape 4: Eten, eten, eten

Saumur – Limoges, 237,5 km

Heeft u Chris Froome wel eens gezien in zijn blote bast? Die jongen heeft de BMI van een reiger. Je zou er medelijden mee krijgen, het is werkelijk een scharminkel. De man mag dan in Kenia zijn geboren, hij lijkt eerder een uitgehongerde Somaliër of Ethiopiër na drie opeenvolgende mislukte oogsten.

De kopman van Sky bevindt zich, zoals elke klimmer, op een dunne scheidslijn tussen heel dun en te dun. Geen gram te veel om als een opgevoerde brommer een berg te kunnen beklimmen. Maar ook geen gram te weinig, want dan levert de brommer aan motorvermogen in.

Joop Zoetemelk mocht dan graag stellen dat de Tour in bed gewonnen wordt, je kunt hem vooral ook heel gemakkelijk verliezen aan tafel. De eerste wet uit het wielerwetboek luidt namelijk: blijven eten, blijven drinken. Kortom, het dieet van de renner is een serieuze zaak. Niet te veel, maar vooral ook niet te weinig. Wat wil je ook. Vandaag, tijdens de langste etappe van deze Tour, zaten de renners zo’n zes uur op de fiets. Dan gaan er heel wat calorieën doorheen. Zal aangevuld moeten worden, anders val je van je fiets. En dus wordt er gegeten, gegeten en gegeten.’s Morgens voor de etappe, tijdens de etappe, tussen de etappe en het diner, tijdens het diner en ’s avonds na het diner: de kaken staan nooit stil.

Mocht dit ongeremde vreten misschien aantrekkelijk klinken, dat is het niet. Hoezeer de verzorgers en koks ook hun best doen om enige variatie aan te brengen, het repeterende karakter in het menu is groot. Daar word je niet vrolijk van. Mijn bescheiden carrière is al meer dan tien jaar geleden beëindigd, maar  krentenbollen kan ik nog altijd niet zien en wanneer bepaalde merken mueslirepen in mijn gezichtsveld opduiken, trekt mijn maag zich onwillekeurig samen. Maar goed, of het nu tegen gaat staan of niet, en of je nu een goedwillende amateur bent of Chris Froome, eten zul je. Anders komt de brommer zonder brandstof te staan en dan heb je pas echt een probleem. De man met hamer, zeggen we dan. Maar eigenlijk voelt het meer of er iemand aan je achterwiel staat te trekken, terwijl de concurrentie dansend uit het zicht verdwijnt.

Kun je dit voorkomen door je optimaal voor te bereiden op zo’n lange rit? Jazeker, er is zelfs een mooi wielerwoord voor. Stapelen. Daarbij is het de bedoeling dat de coureur zich in de dagen voorafgaand aan de inspanning  volvreet met borden pasta en rijst. Zo stapelt hij koolhydraten en legt hij een voorraad glycogeen aan in de spieren. Een energievoorraadje zeg maar. Dit stapelen kun je voortzetten tot en met het laatste ontbijt. Klinkt niet al te moeilijk, toch?

Nou… voor de minder ervaren renner kan dit tegenvallen. Ik was eens met een groep hbo docenten en studenten in Malaucène. We wilden de Mont Ventoux op één dag van alledrie de zijden beklimmen. Met deze prestatie zamelden we geld in voor onderzoek naar de herstel van mensen die eerst de pech hadden gehad kanker te krijgen, maar daarna het geluk te kunnen zeggen dat ze het  hadden overleefd. Als je de dood in de ogen gekeken hebt, valt terugkeren in het normale leven niet mee. Chemokuren en bestralingen kunnen een mens slopen, fysiek en mentaal. De één is de ander niet, maar vele ex-patiënten zien er de eerste tijd uit als een Chris Froome, maar dan zonder conditie. Onder de titel comeback to life fietsten we geld bij elkaar.

Eén van mijn collega’s, een onervaren fietser, nam alle stapeltips ter harte en propte zich vol bij het ontbijt. Pannenkoeken, yoghurt, muesli, brood, het ging er allemaal in. Hollebollegijs at nog net geen papier. Dat weten we precies, omdat al na drie kilometer het licht uitging en het zorgvuldig gestapelde eten er allemaal weer uit kwam. Een fraai plakkaat sierde de rest van de dag het asfalt. Hij knapte er zienderogen van op en beklom alsnog tweemaal de reus van de Provence. Een kleine comeback to life zullen we maar zeggen.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s