Étape 8: Teambus

Pau – Bagnères de Luchon, 184 km

Ergens langs een C-weggetje stond gisteren een man in zijn blote kont. Naast hem stond een fluoriserend gele auto. Daar bovenop een man met een gieter. Hij gaf miljardair Oleg Tinkov na afloop van diens dagelijkse fietstochtje een douche. Juist ja, de baas van Contador, die geld genoeg heeft om dagelijks in het Ritz of het Carlton te badderen, liet zich tussen de maïsvelden met koud water besproeien. Oleg mag dan de naam hebben een malloot te zijn, dit heeft ie wel degelijk goed begrepen: wielrennen is geen sport voor preutse mensen.

Of je je nu inschrijft voor een wedstrijd of een toertocht, ik zou niet te hard rekenen op een kleedkamer. Die is er namelijk zelden. En als deze er wel is, ziet ie meestal zo gedateerd uit dat je begint te vermoeden dat de legionella juichend door de leidingen kruipt. Wat dat betreft zijn de douches bij de wielerbaan van Roubaix legendarisch.

Het omkleden doet de renner derhalve van oudsher bij voorkeur direct naast de auto waarin hij ten tonele verschenen is. Gewoon met de rug naar het publiek en dan hop, de broek omlaag. Van casual naar adamskostuum naar koerstenue of andersom: er wordt me wat afgemoond voor de start en na de finish. Douchen? Doen we thuis. Of we gaan staan klooien met een teiltje water en een washandje.

Dit exhibitionistische geklooi is voor de liefhebber nog altijd bij elke willekeurige amateurkoers te aanschouwen, maar heeft ook op het hoogste niveau zo’n tachtig jaar bestaan. Ook duurbetaalde profs kleedden zich na de etappe gewoon om zittend op de reling van de kofferbak van de ploegleidersauto. Washandje door het gezicht, nieuw shirtje aan en dan hop, op zoek naar het hotel. Ondertussen genoot het publiek mee. Quel bordel! Het was echter juist een bordeel dat een einde maakte aan deze situatie.

Dat bordeel was Sauna Diana uit Zundert. De eigenaars, Frans en Corrie Siemons, sponsorde het wielerclubje van hun zoons. Moeder Corry keek eens rond in de wielersport en zei toen: “Waarom zouden wielrenners minder verwend moeten worden dan onze eigen klanten?” Er werd een bus gekocht, zo’n mooie, klassieke dubbeldekker met een fraaie neus. Op de buitenkant kwam een mooie print van een schaars geklede dame te staan. Het interieur werd verbouwd, er kwam zelfs een ligbad in. Voortaan gingen de nieuwelingen en junioren van Sauna Diana als prinsen naar de koers.

De jongens van Siemons werden steeds betere coureurs en op den duur kwam de bus van Sauna Diana in de Tour terecht. Daar trok ie bij al die zich drie weken van seks onthoudende wielrenners (van klaarkomen krijg je pap in de benen!) dermate veel aandacht dat andere ploegen óók al snel een bus wilden. En nu hebben ze er allemáál een met alles erop en eraan.

Een bus hoort er tegenwoordig bij. Toen ik net wedstrijden reed, wilden zelfs ik en mijn wielervrienden een bus. Met een net gehaald rijbewijs in de achterzak gingen we de criteriums in de buurt af en we vonden dat we daarbij wel een rijdend onderkomen konden gebruiken. We informeerden bij een handige neef. Die zag wel mogelijkheden, maar dan voor een ploegcaravan. Hij zag het helemaal voor zich. Hij had nog wel een oudje zien staan. Moest alleen nog een nieuwe douche in. Het waterreservoir daarvoor kon gemakkelijk gemaakt worden met overgebleven curry jerrycans van de plaatselijke friettent. Ik denk dat dat het moment was dat wij afhaakten. Onterecht, vraag dat maar aan Tom Dumoulin. Die ondervond vanmiddag dat een vakantievoertuig langs de kant van de weg best handig kan zijn, vooral als je diarree hebt. Hij dook voor de laatste col zo van de fiets een camper in om het chemische toilet vol te storten.

Overigens, de bus van de ploeg van Oleg is kapot. Iets met de versnellingsbak. De hele ploeg wordt nu vervoerd met een een bejaardenbus van Martinet Voyages. Misschien stond Tinkov dáárom wel in zijn blote sjakie onder een gieter. Tony Martin van Etixx-Quickstep zag er de humor wel van in. “Zo”, knipoogde hij tegen de aangeslagen Contador, die wel een wonder kan gebruiken, “gaan jullie morgen met z’n allen op reis naar Lourdes?”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s