Reistips voor het najaar: Elf nummers met plaatsnamen in de titel

De zomervakantie is (niet qua weer) achter de rug, dus worden vast weer de eerste plannen gesmeed voor bijvoorbeeld een stedentrip in het najaar. Mocht u moeite hebben met uw keuze, dan kunt u zich wellicht laten inspireren door de volgende elf nummers met plaatsnamen in de titel:

 • Marc Cohn – Walking in Memphis (1991): We beginnen in de VS, waar tevens ontzettend veel nummers over staten gaan. Dit nummer bevat een echte kenschets en zo hoort het natuurlijk. Uitgegroeid tot een heuse klassieker, maar in Nederland destijds schandalig genoeg niet verder dan de tipparade!
 • Sting – Englishman in New York (1987): Prachtig treffend beginstuk met een heerlijk vleugje saxofoon. De clip is niet minder fraai en sfeervol: Sting, struinend in een lange jas met paraplu als een ‘legal alien’ in New York.
 • Jacques Dutronc – Il est cinq heures, Paris s’éveille (1968): Dezelfde soort complimenten kunnen aan Dutronc worden gegeven. Mooie vondst, want wie is niet eens geraakt door het ontwaken van een grote stad?
 • Thin Lizzy – Dublin (1971): Speciaal voor de Voorzitter. Waarom wenden stoere rockende mannen zich niet vaker tot ingetogen nummers? Met terugwerkende kracht krijgt de secretaris steeds meer waardering voor de veelzijdige Phil Lynott.
 • George Ezra – Boedapest (2014): Dé grote doorbraak voor de jonge Britse zanger. Een jaar later probeerde hij het met Barcelona, maar die plaats bracht hem minder succes. Toen Ezra het uitbracht, had hij de Hongaarse hoofdstad nog niet bezocht. Qua stedentrip staat deze hoog op het verlanglijstje van de secretaris.
 • Murray Head – One night in Bangkok (1984): Voor de oplettende lezer een déja vu. Deze kwam namelijk al voor in het lijstje met nummers met “nacht” in de titel, maar is mooi genoeg om herhaald te worden.
 • Anya – Moscow nights (1986): Een kleine confessie, want de secretaris kocht dit singletje ooit. Anya was natuurlijk al bekend als de Nikita van Elton John en vond de belangstelling kennelijk zodanig leuk dat ze het zelf ook probeerde als zangeres. Zou deze tegenwoordig door de Russische ballotage komen?
 • Simply Red – Jericho (1985): Een paar jaar geleden hoorde de secretaris deze live in de Gelredome en toen kreeg hij weer kippenvel. Geen idee wat het met Jericho te maken heeft, maar Mick Hucknall is duidelijk op dreef met dit opzwepende nummer.
 • Simple Minds – Belfast child (1989): Komen we uit bij een soort van een top 3 met deze ambitieuze en ietwat bombastische productie. Afgeleid van ‘She moved through the fair’, een oud Iers volksliedje. De videoclip werd op de meest treurige plekken in Belfast opgenomen, zodat er een grimmig beeld ontstond van de stad.
 • Billy Joel – Goodnight Saigon (1983): De koning van de nummers met steden erin, want vergeet ook niet ‘New York state of mind’ of ‘Leningrad’. Maar deze blijft de meest imponerende. Het Amerikaanse publiek was nog niet toe aan deze single over de Vietnam oorlog, en dat vond Joel erg jammer. “Kennelijk durven we de recente geschiedenis nog steeds niet recht in de ogen te kijken”, verzuchtte hij.
 • Ultravox – Vienna (1981): Hier kan de secretaris nooit genoeg van krijgen, mede dankzij de onheilspellende film noir clip . Het violenspel, de dramatiek, de mystieke zanger Midge Ure (let op zijn afgemeten snorretje) en de tempowisselingen zorgen voor de verdere overrompeling. Nu nog een keer naar Wenen….

Een gedachte over “Reistips voor het najaar: Elf nummers met plaatsnamen in de titel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s